Als u uw bezwaarschrift heeft ingediend, is de procedure over het algemeen als volgt:
Stap 1: Ontvangst
Uw bezwaarschrift wordt doorgestuurd naar juiste afdeling. We bekijken of het bezwaarschrift aan alle wettelijke vereisten voldoet. Als er iets ontbreekt, laten we dat weten en krijgt u de gelegenheid om dit te herstellen. We nemen contact met u op en u krijgt per e-mail of per brief een ontvangstbevestiging. Hierin staat hoe de procedure verder verloopt.
Stap 2: Is er overleg mogelijk?
We onderzoeken wat de beste manier is om het bezwaarschrift in behandeling te nemen. Is er ruimte voor een informeel overleg over een passende oplossing? Of kan het besluit nader toegelicht worden?
Als er iemand anders bij het besluit betrokken is, ontvangt diegene een kopie van uw bezwaarschrift en wordt diegene bij de procedure betrokken.
Stap 3: Commissie voor de bezwaarschriften of ambtelijk horen
Een oplossing in onderling overleg is niet in alle gevallen mogelijk. In dat geval wordt de formele procedure gevolgd. Uw bezwaarschrift wordt verder in behandeling genomen door de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften of twee ambtelijk hoorders van de gemeente.
- Stap 3a: Commissie voor de bezwaarschriften
De commissie voor de bezwaarschriften bestaat uit leden die niet werkzaam zijn bij de gemeente Gorinchem. De commissie adviseert de gemeente over het bezwaarschrift.
De commissie nodigt u uit voor een hoorzitting in het stadhuis. De hoorzittingen vinden maandelijks op maandagavond plaats en zijn openbaar. U krijgt drie weken van tevoren de uitnodiging met het tijdstip. Tijdens de hoorzitting leggen de betrokken partijen hun standpunten uit aan de commissie. De commissieleden kunnen vragen stellen. U kunt een advocaat of een andere vertegenwoordiger meenemen, maar dat hoeft niet. Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt.
Het kan zijn dat de gemeente ter voorbereiding op de hoorzitting een schriftelijke reactie op het bezwaarschrift indient. Hierin legt de gemeente uit waarom het besluit is genomen en gaan ze in op uw bezwaarschrift. U ontvangt de schriftelijke reactie ongeveer twee weken voor de hoorzitting.
In sommige zaken is het ook mogelijk om ambtelijk gehoord te worden. Ambtelijk horen is niet verplicht. Als gekozen wordt voor ambtelijk horen, wordt een bezwaarschrift niet door de commissie voor de bezwaarschriften behandeld. Ambtelijk horen vindt plaats door twee medewerkers van de gemeente die niet betrokken zijn bij het besluit en de voorbereiding daarvan.
De ambtelijk hoorders zullen u uitnodigen om uw bezwaarschrift mondeling toe te lichten. Ook is een medewerker aanwezig die het besluit heeft voorbereid. U krijgt minimaal een week van tevoren een uitnodiging met het tijdstip.
Ambtelijk horen kan op het stadhuis, telefonisch of digitaal plaatsvinden. Dat wordt samen met u afgestemd. Van het hoorgesprek wordt een kort verslag gemaakt.
Een hoorgesprek is niet verplicht. Als u niet wenst te komen, hoeft dat niet. Van het hoorgesprek wordt een kort verslag gemaakt.
De verschillen tussen ambtelijk horen en horen door de commissie voor de bezwaarschriften op een rijtje:
Hoorzitting commissie
- Behandeling door de externe commissieleden.
- Hoorzitting vindt enkel maandelijks ’s avonds op het stadhuis (fysiek) plaats.
- Besluit op bezwaar binnen 12 weken na verstrijken bezwaartermijn.
Ambtelijk hoorgesprek
- Behandeling door medewerkers van de gemeente Gorinchem.
- Hoorgesprek kan iedere week telefonisch, op het stadhuis of digitaal plaatsvinden.
- Besluit op bezwaar binnen 6 weken na verstrijken bezwaartermijn.
Stap 4: Beslissing op uw bezwaarschrift
Alle stukken en de hoorzitting of het hoorgesprek leiden tot een advies van de bezwaarschriftencommissie of de ambtelijk hoorders aan de gemeente. Dit advies is niet bindend. Dat betekent dat de gemeente kan afwijken van dit advies. Als de gemeente een besluit heeft genomen, ontvangt u hiervan een brief.
U krijgt in principe binnen twaalf weken na het verstrijken van de bezwaartermijn een uitspraak van de gemeente. In sommige gevallen wordt de beslissing uitgesteld. Bijvoorbeeld als er overleg is tussen u en de gemeente of als er nader onderzoek nodig is. Wij laten u dit dan weten.