Als inwoner van Gorinchem kunt u op verschillende manieren meedenken over het gemeentelijk beleid en op de besluiten van de gemeenteraad. Een raadslid neemt pas een standpunt in nadat hij of zij alle belangen afgewogen heeft. Uw adviezen en tips heeft een raadslid dus nodig om tot een zo goed mogelijk oordeel te komen. Uw mening is daarom voor de raad zeer waardevol om de juiste beslissingen te nemen.
Er zijn verschillende manieren om invloed uit te oefenen op de gemeenteraad:
De Ideeënmarkt
De Ideeënmarkt is een initiatief waarbij inwoners van Gorinchem hun ideeën kort kunnen presenteren aan raadsleden in een soort marktsfeer. Denk aan een gezellige markt waar u als inwoner uw idee presenteert in een kraampje. Raadsleden lopen langs, gaan met u in gesprek, en als uw idee hen aanspreekt, nemen ze het over. Vervolgens werken jullie samen om uw idee uit te werken tot een motie. Een motie is een voorstel dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad om een concreet plan uit te voeren.
Hoe de Ideeënmarkt werkt en wat u moet doen staat op de pagina Ideeënmarkt.
De Zeepkist
Voorafgaand aan de raadsvergadering op donderdag staat op de 1e verdieping om om 19.00 uur de Zeepkist klaar. U kunt dan de raadsleden, de wethouders en belangstellenden toespreken over een onderwerp dat hen bezighoudt. Aanmelden kan tot de woensdag 12.00 uur via griffie@gorinchem.nl.
Praat mee in Informatie & Ontmoeting
Tijdens de Informatie & Ontmoeting staan er onderwerpen op het programma waarover bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen meepraten. Staat er een onderwerp op de agenda waarover u wil meepraten? Meld dit dan aan bij de griffie.
Spreek in tijdens Beraad & Advies
U kunt uw mening delen bij Beraad & Advies. Via het spreekrecht kunt u uw mening geven over het onderwerp dat de raadsleden behandelen. U heeft daarvoor vijf minuten spreektijd. Wilt u van uw spreekrecht gebruik maken? Meldt u dit voor aanvang van de sessie bij de griffie.
Schrijf een brief aan de raad
U kunt natuurlijk een brief schrijven om aandacht te vragen voor een bepaalde kwestie. Daarvoor stuurt u de brief aan:
Gemeenteraad Gorinchem
Postbus 108
4200 AC Gorinchem
Vermeld aan het begin van de brief duidelijk het onderwerp waarover u schrijft. Vergeet niet uw naam en adres op de brief te zetten én uw handtekening te zetten.
Vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de inhoud van de brieven aan de raad niet openbaar. Wel publiceert de raadsgriffie overzichten van de ingekomen stukken, zonder persoonsgegevens, die zijn behandeld. Deze vindt u op de pagina Lijst ingekomen stukken.
Houd een E-petitie
U kunt als (bewoners)groep de gemeente ‘wakker proberen te schudden’ met een petitie. Zo’n petitie is een verzoek van een groep inwoners aan de gemeente. Het lijkt een beetje op een burgerinitiatief, maar de eisen zijn minder streng. Een online petitie of e-petitie begint op de website petities.
Contact met de gemeenteraad via de griffie
U kunt bij de griffie terecht met uw vragen over raadsaangelegenheden en inspraak. Stuur een e-mail naar h.sepers@gorinchem.nl of bel naar (0183) 65 95 52.
Organiseer een burgerinitiatief
U kunt als inwoner een onderwerp ‘agenderen’, oftewel op de agenda van de raad zetten. Dit noemen we een burgerinitiatief. Het voorstel moet voldoen aan het volgende:
- Minimaal 50 inwoners moeten het eens zijn met het burgerinitiatief en deze ondertekenen (16 jaar of ouder)
- Er is minimaal één vertegenwoordiger en er zijn maximaal drie vertegenwoordigers.
- Het initiatief moet gaan over een onderwerp waarover de raad besluit (dus geen persoonlijke belangen of onderwerpen waarop de raad al eerder heeft besloten).
Het is belangrijk dat uw voorstel aan de eisen voldoet. Wilt u weten of uw plan in aanmerking komt voor een burgerinitiatief of heeft u vragen? Neem dan contact op met de raadsgriffie via griffie@gorinchem.nl.
Als u een burgerinitiatief heeft ingediend, beoordeelt de voorzitter of uw initiatief voldoet aan de voorwaarden. Voldoet het niet? Dan heeft u nog twee weken de tijd om het aan te passen.
Als het initiatief is goedgekeurd, wordt het op de agenda van de raadsvergadering geplaatst. De raad beslist of het voorstel in behandeling wordt genomen. Als dat het geval is, wordt er binnen 3 maanden een parallelsessie ingepland. Het burgerinitiatief wordt dan behandeld zoals elk ander raadsvoorstel. Vertegenwoordigers kunnen het voorstel toelichten.
Uiteindelijk wordt het voorstel behandeld in een raadsvergadering en de gemeenteraad zal hierover stemmen.