Bij de gemeente Gorinchem vinden we het belangrijk dat we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken aan maatschappelijke vraagstukken. Dit noemen we participatie: een samenspel tussen gemeente en stad waarbij iedereen de kans krijgt om mee te denken, mee te werken en soms zelfs mee te beslissen. Samen bouwen we aan een sterkere, meer betrokken samenleving.
Ondersteunen en begeleiden
De gemeente Gorinchem begeleidt en ondersteunt participatieprocessen, waarbij we altijd uitgaan van openheid, inclusiviteit en wederzijds vertrouwen. Onze aanpak varieert per project, afhankelijk van het vraagstuk en de rol die inwoners willen en kunnen spelen. Soms vragen we om ideeën en meningen, andere keren nodigen we bewoners uit om actief mee te werken aan oplossingen zoals bij buurtprojecten of stedelijke initiatieven. We stimuleren initiatieven van bewoners en ondernemers waar wij als gemeente mee kunnen doen (overheidsparticipatie). Participatie kan hierbij helpend zijn om tot een gezamenlijk plan te komen. Bij een wijziging in de leefomgeving is participatie altijd gewenst en in sommige gevallen verplicht. Het uiteindelijke doel is altijd om samen een beter resultaat te behalen met breed draagvlak.
Beleid
Bij participatie in Gorinchem hanteren we enkele kernprincipes. We zorgen voor duidelijke communicatie en betrokkenheid vanaf de start van elk project. We betrekken de juiste partijen, organiseren open en eerlijke gesprekken en garanderen dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Dit doen we op basis van vijf ‘vaandels’, zoals we die hebben vastgelegd in ons participatiebeleid:
- Samen maken we de stad: we stimuleren ideeën en ondersteunen initiatieven.
- We starten bij het waarom: elk participatieproces heeft een helder doel.
- We werken intern goed samen: onze organisatie staat klaar om de samenwerking met inwoners te faciliteren.
- We zetten de inwoner centraal: we sluiten aan op de leefwereld en behoeften van bewoners.
- We zorgen voor een helder proces: vanaf het begin tot aan de afronding is het proces duidelijk voor iedereen.
Inwoners en organisaties kunnen actief deelnemen aan verschillende participatieprocessen, van het meepraten over nieuwe beleidsplannen tot het meewerken aan projecten zoals de herinrichting van wijken. Een voorbeeld hiervan is het initiatief rondom meer groen in de stad en de buurtprojecten zoals Bliek in Actie.