Team Stadsontwikkeling werkt aan een leefbare, toekomstbestendige fysieke leefomgeving voor alle Gorcumers, ondernemers en bedrijven in de stad, bezoekers uit de omliggende regiogemeenten en toeristen. Gorinchem is de allermooiste vestingstad van Nederland en onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. En dat willen we graag zo houden en de stad nog fraaier maken. Stadsontwikkeling is vooral actief op zichtbare plekken in de stad. Gelet op de beperkte ruimte in Gorinchem heeft dit een grote impact op de woon- en leefomgeving van de hierboven genoemde doelgroepen.
De taken
De taken van Stadsontwikkeling liggen op de werkgebieden van milieu, duurzaamheid, biodiversiteit, energietransitie, inzameling van afval- en grondstoffen, ruimtelijke ontwikkeling, wonen, mobiliteit, bouwen, bodem, stedenbouw en erfgoed (o.a. monumenten en archeologie).
Vorm geven aan de stad via beleid
Voor team Stadsontwikkeling is focus op het maken van beleid een belangrijke taak. Denk hierbij aan:
- Wonen: Woonvisie.
- Mobiliteit: Mobiliteitsvisie.
- Afvalbeleid: Afval- en grondstoffenbeleid.
- Energietransitie: Regionale Energie Strategie en Transitievisie Warmte.
- Ruimtelijke ontwikkeling: per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingevoerd. Stadsontwikkeling werkt aan de doorontwikkeling van de Gorcumse Omgevingsvisie 2050. Via de gebiedspaspoorten en thema’s werken ze aan een permanent Omgevingsplan. Met deze visies en beleidsstukken hebben ze kaders hoe ze de stad verder vorm willen geven. Dat biedt duidelijkheid voor inwoners, bedrijven en initiatiefnemers.
- Bespreken bouwinitiatieven aan de Intake- en Omgevingstafel en terugkoppeling aan aanvragers.
Beleid maken doet team Stadsontwikkeling met andere teams maar vooral met de inwoners en ondernemers in de stad. Er wordt geparticipeerd met de stad en gevraagd om inbreng, denkkracht en wensen over de toekomst van Gorinchem.
De huidige Omgevingsvisie geeft een weergave van de doelen en ambities voor de stad als geheel. Binnen Gorinchem zijn er verschillende wijken en gebieden. Ieder gebied heeft verschillende kwaliteiten met een grote diversiteit aan activiteiten. Zo wordt er in het ene gebied gewoond en in het andere gebied gewerkt of gerecreëerd, maar er kan ook een combinatie zijn van. De activiteit die in een gebied plaatsvindt, bepaalt in grote mate wat team Stadsontwikkeling in een gebied belangrijk vinden en wat ze met een gebied willen in de toekomst. Uiteindelijk heeft de politiek het beslissende woord.
Uitvoering van beleid
Een klein gedeelte van de uitvoering doet team Stadsontwikkeling zelf, maar het merendeel laten ze over aan team Stadsbeheer en de Buitendienst of – nog beter - aan de stad zelf.
Bij het toezicht houden van bouwactiviteiten of aanvragen om verduurzaming van de woning of bedrijfspand danwel nabije leefomgeving, is team Stadsontwikkeling het eerste aanspreekpunt.
De stad schoonhouden
Voor het schoonhouden van de stad werkt team Stadsontwikkeling samen met uitvoerende medewerkers van team Stadsbeheer, de Buitendienst en met Reinigingsdienst Waardlanden. Deze partner regelt de inzameling van huishoudelijk afval, houdt de stad schoon door bijvoorbeeld graffitti weg te halen, leegt de prullenbakken en verwijdert het vuil op straat met de veegmachines en doet de gladheidsbestrijding.