Heeft u plannen die niet passen binnen het bestemmingsplan, dan is het verstandig om vooraf een principeverzoek in te dienen. Dit is niet verplicht maar het kan wel teleurstellingen of extra kosten voorkomen.
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Daarom kiest de gemeente Gorinchem voor een overgangsfase bij bestemmingsplannen:
Overgangsfase bestemmingsplan
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Vanaf dat moment worden onze bestemmingsplannen vervangen door 1 omgevingsplan voor de hele gemeente. Met de nieuwe wet kan de gemeente geen nieuwe bestemmingsplannen meer in procedure brengen. Het wijzigen van een bestemming, bijvoorbeeld van agrarisch naar wonen, vraagt om goede voorbereiding en kost tijd. Zowel voor de initiatiefnemer als voor de gemeente.
Omdat de Omgevingswet gaat gelden vanaf 1 januari 2024, kiezen wij voor een overgangsfase. Wat de overgangsfase voor u betekent hangt af van waar u in het proces bent met uw plan. Kijk voor meer informatie op de pagina Overgangsfase bestemmingsplan.
Goed om te weten
- Krijgt u een positief advies op uw principeverzoek? Dan kunt u uw plan verder (laten) uitwerken en een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen.
- Blijkt uit het principeverzoek dat uw plan niet helemaal past binnen het bestemmingsplan of dat het niet voldoet aan de welstandseisen? Dan kunt u uw plan nog aanpassen en daarna een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen.
Aanvragen
U dient een principeverzoek in bij de gemeente. Dit mag digitaal maar ook op papier. In beide gevallen gaat u naar www.omgevingsloket.nl
Digitale aanvragen gaan rechtstreeks naar de gemeente.
Vergeet niet aan te geven dat het om een principeverzoek gaat!
Bezwaar
Een principeverzoek is geen formeel besluit. U kunt dus ook geen bezwaar maken tegen de uitkomst hiervan.