De stad duurzamer maken is een belangrijke taak binnen de Omgevingsvisie. Dit heeft ook invloed op het erfgoed. Team Stadsontwikkeling denkt en werkt hieraan mee om ervoor te zorgen dat duurzaamheid en erfgoedkwaliteit samengaan. Maatwerk is hierbij heel belangrijk, zodat het aanzicht van monumentale panden en de beleving van het erfgoed behouden blijven.
Maatregelen voor duurzaam erfgoed
De gemeente Gorinchem heeft verschillende maatregelen genomen om verduurzaming van monumenten te ondersteunen:
- Geen extra legeskosten: voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten aan monumenten die gericht zijn op verduurzaming en/of restauratie, rekent de gemeente geen extra legeskosten.
- Gratis energie-advies: eigenaren van monumenten kunnen kosteloos aanspraak maken op advies over energiebesparing en verduurzaming.
- Zonnepanelen op monumenten: Het plaatsen van zonnepanelen op monumentale daken is een uitdaging. De gemeente voert hiervoor het zonnepanelenbeleid (2024) uit, waarbij per monument wordt bekeken wat mogelijk is. Voor het beschermde stadsgezicht is dit per zone vastgelegd.
- Zelfscan Duurzaam Monument: via het Restauratiefonds kunnen monumenteigenaren een zelfscan doen om inzicht te krijgen in verduurzamingsmogelijkheden.
Monument verbouwen en verduurzamen - Omgevingsvergunning
Gaat u uw monument verbouwen of verduurzamen? Dan heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. U kunt dit controleren via de vergunningscheck in het Omgevingsloket.
Vergunning nodig?
Als uit de vergunningscheck blijkt dat een omgevingsvergunning vereist is, kunt u via het Omgevingsloket een aanvraag indienen. Tijdens de aanvraag wordt u stap voor stap begeleid bij het invullen van de benodigde gegevens en het aanleveren van documenten.
De gemeente toetst uw aanvraag aan:
- de ruimtelijke regels van het omgevingsplan;
- de technische voorschriften van het Besluit bouwwerken leefomgeving;
- de Welstandsnota en de erfgoeduitgangspunten van de gemeentelijke adviescommissie (verordening).
Heeft u de vergunningscheck gedaan, maar twijfelt u of een vergunning nodig is? Neem dan contact op met de gemeente.
Commissie Omgevingskwaliteit
Alle plannen voor monumenten en beeldbepalende gebouwen worden voor advies voorgelegd aan de Commissie Omgevingskwaliteit. Bij het maken van plannen staat respect voor cultuurhistorische waarden voorop. Soms is hiervoor onderzoek nodig, zoals:
- cultuurhistorisch onderzoek;
- historisch-geografische verkenning;
- bouwhistorisch onderzoek;
- archeologisch onderzoek;
- restauratie-technisch onderzoek.
Een goed onderzoek helpt bij het bepalen van de uitgangspunten voor uw plan.
Meer informatie over de Commissie Omgevingskwaliteit vindt u op de pagina Commissie Omgevingskwaliteit.
Beeldbepalende gebouwen
Sommige werkzaamheden aan of bij beeldbepalende gebouwen kunnen vergunningsvrij worden uitgevoerd. Controleer dit via de vergunningscheck in het Omgevingsloket of neem contact op met de gemeente voor advies. Stuur een mail naar erfgoed@gorinchem.nl of bel 140183.
Vergunningplicht beschermd stadsgezicht
Voor het wijzigen van niet-monumentale panden binnen het beschermde stadsgezicht geldt meestal ook een vergunningplicht bij verbouwing en verduurzaming. Dit kunt u controleren via de vergunningscheck. Vergunningaanvragen voor deze panden worden op dezelfde manier beoordeeld als die voor monumenten.
Digitale kaart
Bekijk het beschermde stadsgezicht in een digitale kaart.
Regulier onderhoud
Onderhoud aan monumenten en beeldbepalende gebouwen kan meestal zonder vergunning worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor panden binnen het beschermde stadsgezicht. Wilt u zeker weten of uw werkzaamheden onder regulier onderhoud vallen? Neem dan contact op met de gemeente.
Kosten
Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor wijzigingen aan uw monument betaalt u legeskosten. Deze kosten vindt u in de legesverordening van de gemeente Gorinchem. Voor verduurzaming worden bij monumenten geen leges in rekening gebracht.