Sinds 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Deze wet beschermt huurders beter tegen te hoge huren. Huurders van sociale huurwoningen kunnen altijd al terecht bij de Huurcommissie. Dit verandert niet.
Ook melden bij de gemeente
Vanaf 1 januari 2025 kunnen huurders van sociale huurwoningen en middenhuur ook bij de gemeente melden als de verhuurder zich niet aan Wet betaalbare huur houdt. Dat zijn huurwoningen met niet meer dan 186 punten volgens het puntenstelsel.
Puntenstelsel om een woning te waarderen
Het puntenstelsel (woningwaarderingsstelsel) is een landelijke regeling die de kwaliteit van een woning vertaalt in punten. Het gaat dan om zelfstandige woonruimte. Dat zijn woningen met een eigen toegang en een eigen keuken, badkamer en toilet.
Wat kunt u melden
U kunt een melding maken als:
- uw huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel;
- uw jaarlijkse huurprijsverhoging hoger is dan maximaal is toegestaan;
- de verhuurder weigert de puntentelling te geven bij de start van uw huur.
Wilt u hier meer over weten? Lees dan:
Hoe berekent u de maximale huurprijs van uw woning?
Als u denkt dat de huurprijs te hoog is, bijvoorbeeld omdat er slecht of achterstallig onderhoud is, kunt u dit de huurprijscheck doen. U kunt de punten van een woonruimte berekenen via de gratis huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.
Wat kunt u doen tegen een te hoge huurprijs?
Het resultaat van de huurprijscheck kunt u gratis downloaden. Als u meer betaalt dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel dan kunt u het resultaat van de huurprijscheck aan de verhuurder geven en huurverlaging voorstellen. Gaat de verhuurder daar niet mee akkoord, dan kunt u terecht bij de Huurcommissie.
Wat doet de Huurcommissie
U kunt naar Huurcommissie stappen om uw huurprijs te laten toetsen. De Huurcommissie gaat dan onderzoek doen. Ze doet een uitspraak over de puntentelling en de bijbehorende huurprijs. Die uitspraak is bindend: de verhuurder moet zich daaraan houden en soms moet de verhuurder de te veel betaalde huur terugbetalen.
Wat doet de gemeente
Als de verhuurder zich niet aan de Wet betaalbare huur houdt, kunt u vanaf 1 januari 2025 ook een melding bij de gemeente doen. Wij onderzoeken of uw verhuurder zich aan de regels houdt. Als dat niet zo is kan de gemeente handhaven door bijvoorbeeld de verhuurder aan te spreken op zijn gedrag of door een boete te geven. Ook kunnen wij handhaven op basis van een uitspraak van de Huurcommissie.
Heeft u een melding gedaan bij de gemeente, dan is het goed om te weten dat:
- De gemeente kan handhaven. De Huurcommissie doet dat niet.
- De gemeente niet zelf uw huurprijs kan aanpassen.
- U geen recht heeft op teruggave van te veel betaalde huur.
Melden
U kunt melding doen door het webformulier helemaal in te vullen en te verzenden. Zorg dat u bij het formulier toevoegt:
- de resultaten van uw huurprijscheck;
- uw huurovereenkomst.
Melden van een te hoge huurprijs
Wij nemen alleen complete meldingen in behandeling als verzoek om handhaving.
Vaak kunnen wij u helpen. Als wij niets voor u kunnen betekenen, verwijzen we u door naar de organisatie die u wel kan helpen.
Contact
- Telefoon : 140183
- E-mail: gemeente@gorinchem.nl