Wij vinden de veiligheid van de computersystemen van de gemeente Gorinchem belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van die systemen, kan het voorkomen dat er toch een zwakke plek is. Als u een zwakke plek in onze systemen heeft gevonden, horen wij dit graag meteen van u zodat we zo snel mogelijk maatregelen kunnen nemen.
Als bezoeker kunt u zwakke plekken op twee manieren ontdekken:
- U loopt ergens toevallig tegenaan bij normaal gebruik van een digitale omgeving (bijvoorbeeld onze website).
- U doet heel erg uw best om een zwakheid te vinden.
Wanneer u een zwakke plek op onze website wilt melden doet u dat op onderstaande manier, daarbij hanteren wij een zogenoemde “Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD)”. Daarbij gelden er ook een paar spelregels voor u als melder. De belangrijkste zijn: geen misbruik van de kwetsbaarheid te maken, en er geen ruchtbaarheid aan te geven.
Wij vragen van u om:
- Het probleem zo snel mogelijk na ontdekking van de kwetsbaarheid te melden naar ons e-mailadres: CVD@gorinchem.nl en vermeldt in de onderwerpregel “CVD” of “Responsible Disclosure”.
- Voldoende informatie te geven om het probleem te reproduceren, zodat we het zo snel mogelijk ook kunnen vinden en daarna oplossen. Meestal is het IP-adres of de URL van het getroffen systeem en een omschrijving van de kwetsbaarheid voldoende, maar bij moeilijkere kwetsbaarheden kan meer nodig zijn. Dan sturen we u een link waarmee u de informatie beveiligd kunt mailen.
- Uw contactgegevens achter te laten zodat we met u in contact kunnen komen om samen te werken aan een veilig resultaat.
- In plaats van direct bij de gemeente Gorinchem een kwetsbaarheid te melden, kunt u dat ook melden bij de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). De IBD neemt contact op met de gemeente Gorinchem en, waar van toepassing, andere partijen die te maken hebben met het oplossen van de kwetsbaarheid.
- Als u een melding doet, gaat u akkoord met de afspraken over Coordinated Vulnerability Disclosure. De gemeente Gorinchem behandelt uw melding volgens deze afspraken.
Wat mag u niet
Het is niet toegestaan om op wat voor manier dan ook misbruik te maken van de kwetsbaarheid. Voor de goede orde: De volgende handelingen zijn sowieso niet toegestaan:
- Kwaadwillende computerprogramma's te plaatsen.
- Het zogeheten “bruteforcen” van toegang tot systemen.
- Wachtwoorden te kraken.
- Het gebruik maken van technische hulpmiddelen waarmee de beschikbaarheid en/of bruikbaarheid van het systeem of services wordt verminderd (DoS-aanvallen).
- Te proberen vertrouwelijke of geheime informatie via medewerkers van de gemeente te ontdekken.
- Informatie over het beveiligingsprobleem openbaar te maken of aan andere organisaties of personen te geven voordat het is opgelost.
- Het op wat voor (andere) manier dan ook misbruik maken van de kwetsbaarheid.
Wat mag u van ons verwachten
- Wij behandelen een melding vertrouwelijk en delen geen persoonlijke gegevens zonder uw toestemming met andere organisaties of personen, behalve als wij daar volgens de wet of een rechterlijke uitspraak toe verplicht zijn.
- Wij delen de ontvangen melding altijd met de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). Zo borgen wij dat gemeenten hun ervaringen op dit vlak met elkaar delen. In overleg kunnen we, wanneer u dit wenst, uw naam vermelden als de ontdekker van de gemelde kwetsbaarheid. In alle andere gevallen blijft u onbekend.
- Wij sturen u binnen 3 werkdagen een ontvangstbevestiging.
- Wij reageren binnen 5 werkdagen op een melding met een (eerste) beoordeling van de melding en eventueel een verwachte datum voor een oplossing.
- Wij lossen het door u gemelde beveiligingsprobleem zo snel mogelijk op. Daarbij proberen we ernaar om u goed op de hoogte te houden van de voortgang en nooit langer dan 90 dagen te doen over het oplossen van het probleem. Wij zijn daarbij vaak wel ook afhankelijk van toeleveranciers.
- Als blijkt dat u zich niet aan een van de bovenstaande voorwaarden hebt gehouden, kunnen wij alsnog besluiten om juridische stappen tegen u te ondernemen.
- Wanneer u aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, doen wij geen aangifte tegen u en spannen we ook geen zaak tegen u aan.
Wij kunnen met elkaar in overleg of en hoe het probleem bekend mag worden gemaakt, nadat het is opgelost.