Fietsen is gezond, goedkoop, gemakkelijk en kan zorgen voor minder auto’s in de stad en dus ook minder parkeerdruk. Bovendien is fietsen beter voor ons milieu. Daarom wil de gemeente Gorinchem onze stad goed bereikbaar en veilig(er) maken voor fietsers. De eerste stap hierbij is een onderzoek naar het netwerk van fietsroutes in Gorinchem. En wat de top 10 aan fietsknelpunten is.
In kaart brengen van fietsroutes
In het onderzoek is gekeken naar het gebruik van de huidige fietsroutes. Ook is er gekeken naar de toekomst: waar willen we als stad en daarmee met ons fietsroutenetwerk naar toe groeien? Zeker nu er steeds meer elektrische fietsen komen waarvoor we steeds vaker ‘snelle fietsroutes’ zien in het land. De uitkomsten van het onderzoek kunt u online lezen:
Het fietsroutenetwerk voor 2040 kunt u bekijken in het onderzoeksrapport Richtlijnen fietsroutenetwerk Gorinchem. Hierin staan ook richtlijnen om bij bijvoorbeeld groot onderhoud of de herinrichting van een weg het fietsroutenetwerk tegelijkertijd te verbeteren.
Top 10 fietsknelpunten
Om het fietsen in Gorinchem aantrekkelijker te maken, is het belangrijk om fietsknelpunten op te lossen. Er is daarom een top 10 aan fietsknelpunten uitgekozen. Bij elk fietsknelpunten is onderzocht waarom het een knelpunt is, dus wat het eigenlijke probleem is. Ook is per knelpunt gezocht naar oplossingen die bij voorkeur eenvoudig uit te voeren zijn.
De 10 fietsknelpunten en mogelijke maatregelen vindt u in het rapport ‘Veilig fietsen in Gorinchem
Start aanpak fietsknelpunten
Het aanpakken van de fietsknelpunten start in november 2024. We beginnen met het knelpunt Westwagenstraat – Pompstraat. Hier verplaatsen we het zebrapad in de Pompstraat zodat deze dichter op de kruising komt te liggen. Op het kruispuntplateau komt een fietssuggestiestrook in rode klinkers. Ook passen we de tussengeleider tussen het fietspad en de rijbaan aan. Hiermee wordt de verkeerssituatie duidelijker en dat verhoogt de verkeersveiligheid.
In het tweede kwartaal van 2025 gaan we aan de slag met de rotonde Eike’s Hof.
Hoe gaat het verder?
Het onderzoek Fietsroutenetwerk 2040 is een eerste stap. De mogelijke maatregelen die uit het onderzoek voortkomen, horen bij allerlei maatregelen die uit de Mobiliteitsvisie voortkomen. Niet alles kunnen we meteen gaan doen. We moeten keuzes maken. Wat doen we eerst en wat doen we later? Hierbij bekijken we wat we met andere werkzaamheden en maatregelen kunnen uitvoeren.
Wat is de Mobiliteitsvisie?
Op 23 januari 2020 heeft de gemeente Gorinchem de Mobiliteitsvisie Gorinchem 2040 vastgesteld. Deze visie gaat over de toekomst van Gorinchem. Eén van de vragen daarbij is: hoe zorgen we dat binnen de stad fietsers en voetgangers de ruimte krijgen? Hierbij spelen goede en veilige fietsroutes een belangrijke rol.