De meeste woningen en gebouwen worden nog verwarmd door aardgas en de meeste mensen koken nog op gas. Dat gaat de komende 30 jaar veranderen. Niet in één keer, maar stap voor stap en gebiedsgericht. In het landelijke Klimaatakkoord staat dat gemeenten de regie hebben in deze gebiedsgerichte aanpak. Hoe we dit gaan doen, staat in de zogenoemde Transitievisie Warmte.
Wat is een Transitievisie Warmte?
De Transitievisie Warmte is een beleidsdocument. Hierin staat hoe de gemeente ervoor gaat zorgen dat woningen en andere gebouwen beter geïsoleerd worden en van het aardgas af gaan. De gemeenteraad heeft 23 september 2021 de Transitievisie Warmte 1.0 vastgesteld.
Verkenningsgebieden
In de Transitievisie Warmte staat hoe we stap voor stap naar een aardgasvrij Gorinchem willen. Per gebied is onderzocht welke aardgasvrije alternatieven kansrijk zijn voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Daarnaast is een aantal verkenningsgebieden geselecteerd. In deze gebieden liggen kansen om over te stappen naar een alternatief voor aardgas. We starten in deze gebieden met een verdere verkenning van de mogelijkheden en stellen een gebiedsuitvoeringsplan op. Dit laatste is afhankelijk van de beschikbaarheid van financiële middelen vanuit de Rijksoverheid.
Het staat dus nog niet vast voor welke aardgasvrije alternatieven er gekozen wordt per gebied. Pas in het uitvoeringsplan wordt een definitieve keuze gemaakt. De Transitievisie Warmte is dus een eerste verkennende stap en geeft richting in de aanpak.
In gesprek
De komende jaren gaan we per gebied in gesprek met inwoners, gebouweigenaren, ondernemers en andere partijen. We gaan in gesprek over de meest geschikte oplossing voor verwarmen, warm water en koken zonder gebruik van aardgas. De Transitievisie Warmte wordt eens in de twee à drie jaar bijgesteld om zo in te spelen op toekomstige ontwikkelingen.
Perspectief voor bewoners en eigenaren
De Transitievisie Warmte geeft inwoners, huis- en gebouweigenaren een eerste beeld van hoe de gemeente het aan wil pakken. Ook staat er in welke toekomstige duurzame warmtealternatieven kansrijk zijn in uw buurt of wijk. Zo kunt u als huiseigenaar of gebouweigenaar duurzame keuzes maken als er bijvoorbeeld een cv-ketel vervangen moet worden.
Heeft u een huurwoning? Dan is het goed om te weten dat de gemeente contact heeft met woningcorporatie Poort6 over duurzame alternatieven.
Warmtenet Gildenwijk
Vooruitlopend op de Transitievisie Warmte is gemeente Gorinchem al enige tijd bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor de aanleg van een warmtenet in de Gildenwijk. Lees hierover meer op de webpagina Gildenwijk aardgasvrij.
Zelf al aan de slag?
U kunt natuurlijk ook zelf al aan de slag. Er zijn verschillende maatregelen die u nu al in of aan uw woning of gebouw kunt treffen. Maatregelen die uw energierekening omlaag brengen, uw wooncomfort verhogen en die uw huis in stapjes voorbereiden op een aardgasvrije toekomst.
Overstappen van koken op gas naar koken via inductie is eigenlijk altijd een goede keus. Net zoals het isoleren van uw woning of gebouw en het besparen van energie. Bijvoorbeeld als u gaat verhuizen of verbouwen. U vindt meer informatie op de website Energieloket Gorinchem. Of laat u (gratis) persoonlijk informeren en adviseren door energiecoaches over passende oplossingen en speciale acties.