Starten met de Gildenwijk is een voor de hand liggende keuze. Er zijn veel huurwoningen gebouwd in de jaren 60 en 70. Daar is veel energiewinst te behalen. Woningcorporatie Poort6 heeft al in de planning om deze woningen te renoveren en te verduurzamen.
Collectieve (centrale) warmte-opwekking
De Gildenwijk bestaat bovendien uit veel hoogbouw met een zogenaamde collectieve (centrale) warmte-opwekking. Dat maakt ze geschikt om over te stappen op een warmtenet. Doordat de energie voor deze hoogbouw al collectief wordt opgewekt zijn er al veel faciliteiten. Dat is een voordeel. Heel simpel gezegd is het: de ketel uit, het warmtenet aan.
Zo makkelijk is het natuurlijk niet in het echt, want de woningen moeten waar nodig bijvoorbeeld goed geïsoleerd worden, het leidingverloop in de woningen moet worden aangepast en de warmte-installaties moeten geschikt gemaakt worden. Maar de omstandigheden zijn goed.
Gildenwijk als eerste
De eerste wijk die gemeente Gorinchem van duurzame energie wil voorzien is de Gildenwijk. Op 21 januari 2019 werd de intentieverklaring ‘Gildenwijk op duurzame warmte’ getekend. Gemeente Gorinchem, woningcorporatie Poort6, energieleverancier HVC, netbeheerder Stedin en Provincie Zuid-Holland tekenden de verklaring. Met ondersteuning van Waterschap Rivierenland hebben partijen de afgelopen 2 jaar de mogelijkheden voor de aanleg van een warmtenet onderzocht.