Klimaatverandering heeft grote gevolgen. Daarom is in het Klimaatakkoord afgesproken dat de aarde maximaal 2 graden Celsius mag opwarmen. Het doel is nog minder, namelijk maximaal 1,5 graad Celsius.
Het aanpakken van klimaatverandering is wereldwijd een dringende opgave. Er wordt veel gedaan om ervoor te zorgen dat de aarde zo min mogelijk opwarmt. Maar dit kunnen we niet helemaal voorkomen. We moeten leren leven met een veranderend klimaat en de gevolgen daarvan. En daar moeten we ook onze leefomgeving op aanpassen. Dit noemen we klimaatadaptatie. Zowel regionaal als lokaal werken we hieraan.
Meld u aan voor de klankbordgroep in Gorinchem
We zijn bezig Gorinchem klimaatproof te maken. Dat lukt als we het samen doen! Vind u het leuk om mee te denken in een klankbordgroep? Heeft u ideeën, een mooi project of initiatief om Gorinchem aan te passen aan de klimaatverandering op het gebied van wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen? Alle kennis, ideeën en ervaringen zijn welkom!
Meld u aan via duurzaam@gorinchem.nl
Onze regio klimaatbestendig maken
Gemeente Gorinchem werkt samen met regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) om onze regio klimaatbestendig en waterrobuust te maken. In deze regio werken we samen met zes gemeenten, de provincies Utrecht en Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland.
Met de Regionale Klimaatadaptatie Strategie (RAS) van de A5H regio zetten we de koers uit hoe we ons kunnen aanpassen aan de veranderingen van het klimaat. In het najaar van 2021 is de RAS vastgesteld door alle besturen van de gemeenten, provincies en het waterschap. Naar verwachting is medio 2022 het uitvoeringsprogramma van de RAS klaar.
Onderzoek: hitte en wateroverlast komt het meest voor in Gorinchem
De klimaatverandering heeft gevolgen voor onze leefomgeving, ook in onze eigen achtertuin. We merken dit bijvoorbeeld aan warmere perioden die langer aanhouden en die van invloed zijn op onze gezondheid, nachtrust en productiviteit. Of perioden van droogte die nadelig zijn voor boeren en kunnen leiden tot schade aan dijken Ook een flinke hoosbui komt steeds vaker voor, met ondergelopen straten en een overbelast rioolsysteem tot gevolg.
In 2019 is onderzoek gedaan naar welke gevolgen het extremer weer heeft op de A5H-regio, waar Gorinchem bij hoort. Hieruit kwam naar voren dat hitte en regenwateroverlast de belangrijkste effecten zijn voor Gorinchem. Wilt u meer weten over dit onderzoek, bekijk dan de Resultaten klimaatstresstest en de Klimaatatlas A5H.
Plan om Gorinchem beter voor te bereiden op extremer weer
Ook Gorinchem moet men zich voorbereiden op de gevolgen van extremer weer. Gorinchem is een stedelijk gebied en dat brengt kenmerkende problemen met zich mee. De zomers worden warmer en in een stad blijft de hitte langer hangen. Ook kunnen ons riool en onze versteende omgeving de (steeds vaker voorkomende) hoosbuien niet altijd aan. Het risico is dat straten onder water komen te staan. Met de Lokale Klimaatadaptatiestrategie (LAS) zoomen we in op de effecten van het extremer weer voor Gorinchem.
In de zomer van 2021 is voor de LAS een plan van aanpak opgesteld. In drie fasen werken we naar een lokaal uitvoeringsplan voor Gorinchem:
- Fase 1: Klimaatstresstesten opstellen voor Gorinchem
- Fase 2: Ambities en doelen vaststellen
- Fase 3: Opstellen van het uitvoeringsplan
Voor de LAS zetten we in op beleid en op praktische acties.
Fase 1, 2 en 3 hebben te maken met beleid. Hierin stellen we als gemeente kaders om het doel kunnen behalen van een klimaatbestendig Gorinchem in 2050. We zitten nu in Fase 1, waarbij we de risico’s van extremer weer voor Gorinchem in kaart brengen. Maar de gevolgen van extremer weer zorgen ook nu al voor overlast en schade. Daarom richten we ons tegelijkertijd op praktische acties en bewustwording over klimaatadaptatie bij de eigen organisatie, bedrijven en inwoners.
Wat doen we al voor klimaatadaptatie?
Als gemeente Gorinchem houden we bij ruimtelijke ontwikkelingen al rekening met het extremer weer. Wat doen we bijvoorbeeld al:
- Klimaatadaptieve nieuwbouwwijken: Hoog Dalem, Lingewijk, Tuinen van Mollenburg en Helden van Gorkum zijn ingericht om extreme hoosbuien aan te kunnen
- Rioolonderhoud Gildenwijk: regenwater wordt beter afgevoerd door afgekoppeld riool en door de aanleg van groene parkeerplaatsen
- Convenant Klimaatadaptief Bouwen: samen met provincie Zuid-Holland en meer dan 50 bedrijven, overheden en organisaties inzetten voor klimaatbestendig Zuid-Holland
- Tiny Forest: klein inheems bos dat bijdraagt aan verkoeling en natuureducatie
- NK Tegelwippen: actieve deelname aan dit evenement en ophalen van tegels bij bewoners met de Tegeltaxi
- Symposium Klimaatadaptatie: Op 4 maart 2021 hebben de A5H regio en Stichting Blauwzaam samen een symposium georganiseerd over dit onderwerp.