In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of smartphone. De overheid en de gemeente bieden daarom taallessen en subsidie voor het geven van taallessen aan.
Stichting Lezen en Schrijven
Samen met Stichting Lezen en Schrijven zet de gemeente Gorinchem zich in om de taalachterstand in de regio aan te pakken. Het is namelijk belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. U kan ook helpen. Bekijk het filmpje of bel voor meer informatie naar 0800 023 44 44.
Taalcursussen
Woont u in Gorinchem en moet of wilt u beter worden in de Nederlandse taal, dan kunt (gratis) taallessen volgen. Kijk wat het beste bij u past:
Taalpunt Gorinchem
Wilt u beter worden in Nederlands? Het Taalpunt geeft u uitleg over het aanbod van taalcursussen en geeft advies over welke cursus het beste bij u past. Het Taalpunt is iedere woensdag van 10.00 – 12.00 uur in de bibliotheek aan Groenmarkt 1 in Gorinchem. U kunt contact opnemen via taalpuntgorinchem@bibliotheekaanzet.nl of telefoonnummer (088) 24 25 074.
Taalvrijwilliger worden? Dit kan ook via het Taalpunt.
Gratis Nederlandse taallessen
Bent u 18 jaar of ouder en wilt u (beter) Nederlands leren spreken, begrijpen, lezen en schrijven? Het Da Vinci college geeft taallessen op diverse niveaus. Gemeente Gorinchem betaalt de taallessen. Bij het Da Vinci college kunt u ook gratis rekenles en computerles (digitale vaardigheden) volgen. Wilt u meer weten over de gratis lessen, kijk dan op de website van Da Vinci College Gorinchem of bel 088 6572657. U kunt ook een e-mail sturen naar educatieinfo@davinci.nl.
Taal en inburgering
Bent u verplicht om in te burgeren? Dan kunt u voor meer informatie kijken op de website inburgeren van de rijksoverheid. Wilt u meer weten over inburgering in Gorinchem? Kijk dan op op de website van Avres of bel 0183 650 200.
Taalsubsidies
- Op basis van het regionaal plan ‘aanpak laaggeletterdheid’ kunt u subsidie aanvragen voor onderwijs voor volwassenen op het gebied van taal, rekenen en/of digitale vaardigheden. Kijk voor meer informatie en het aanvragen bij Subsidie onderwijs voor volwassenen.
- Op de website van Tel mee met Taal vindt u meer informatie over de subsidieregeling en de aanvraagmogelijkheden die het Rijk biedt.
Aanpak laaggeletterdheid in regio Gorinchem
In de regio Gorinchem zijn bijna 10.000 mensen laaggeletterd. De gemeente Gorinchem wil hier samen met partners in de stad iets aan doen. Zodat alle inwoners kunnen meedoen in de maatschappij.
Regionaal plan aanpak laaggeletterdheid
De gemeente Gorinchem heeft samen met de gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden een regionaal plan voor de aanpak van laaggeletterdheid. In dit plan staat beschreven waar wij ons de komende jaren op in gaan zetten. De aandacht ligt daarin vooral op:
- Voorkomen van laaggeletterdheid
- Armoede en schulden
- Participatie en werk
- Gezondheid
Taalpact
In de arbeidsmarktregio Gorinchem is in februari 2019 met alle (taal)partners een Taalpact afgesloten. De missie van het Taalpact 2019-2024 is: 'iedereen beschikt over voldoende basisvaardigheden (taal, rekenen, digitaal) om volledig mee te kunnen doen in de samenleving. Degenen waarvoor dit niet mogelijk is, weten waar zij hulp kunnen krijgen'.
Deze missie is terug te vinden in het Integraal Sociaal Beleid en is daarin ook benoemd als een van de belangrijkste doelen.
Daarnaast zijn in het Taalpact ook gemeenschappelijke doelen vastgesteld, namelijk dat op 1 maart 2024:
- 100 procent van onze jongeren op het einde van de leerplichtige leeftijd over de basisvaardigheden beschikt;
- iedereen weet waar hij of zij terecht kan voor het leren van basisvaardigheden;
- beschikken in de regio tenminste 500 extra volwassenen die Nederlands als moedertaal hebben over de basisvaardigheden voor lezen, schrijven, rekenen en digitale zaken.
- beschikken in de regio tenminste 1500 extra volwassenen die Nederlands als tweede taal hebben over de basisvaardigheden voor lezen, schrijven, rekenen en digitale zaken.