Gemeente Gorinchem is een Regenboogstad en Stad van Tolerantie. Hiermee geeft Gorinchem aan zich actief in te zetten voor sociale acceptatie en veiligheid van alle inwoners van Gorinchem. Alle inwoners zullen in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Daarbij kan iedereen meedoen en voelt zich onderdeel van Gorinchem.
Gorinchem Stad van Tolerantie
Gorinchem heeft zich in 2018 zelf benoemd tot Stad van Tolerantie tijdens de eerste editie van de Maand van Respect. Ieder jaar start er in de tweede week van november de landelijke Week van Respect. In Gorinchem hebben we dit uitgebreid tot een maand vol activiteiten voor jongeren en volwassenen. Met kunst, film, een interactieve tentoonstelling en thema-lessen staat november in het teken van respect, tolerantie en democratie.
Gorinchem Regenboogstad
Op vrijdag 11 oktober 2020 is Gorinchem officieel Regenboogstad geworden met het zetten van een handtekening onder de intentieverklaring. Met het zetten van deze handtekening geeft Gorinchem aan zich actief in te zetten voor acceptatie, emancipatie en veiligheid van LHBTIQ+ mensen in eigen stad.
Eerder diende een meerderheid van de gemeenteraad van Gorinchem tijdens de raadsvergadering van donderdag 15 oktober 2020 een motie in om Gorinchem aan te laten sluiten bij de Regenboogsteden van Nederland. Met deze motie wilden de politieke partijen een impuls geven aan de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTIQ+ mensen in Gorinchem.
In Nederland zijn op dit moment 81 regenbooggemeenten. Hiervan hebben 54 met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend. Meedoen aan een landelijk programma voor regenboogsteden kan Gorinchem niet. Daar is de gemeente te klein voor. Alleen de grootste 50 gemeenten in Nederland mogen deelnemen. Mocht dit in de toekomst wel mogelijk zijn, dan zal de gemeente dit aanvragen.
Wat betekent LHBTIQ+?
LHBTIQ+ staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders (mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat is geregistreerd bij geboorte), intersekse personen (mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw) en queers. De + staat onder andere voor aseksuelen en panseksuelen.
Discriminatie
Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van persoonlijke kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Bijvoorbeeld als mensen geen baan krijgen vanwege hun afkomst, worden uitgescholden omdat ze homo, lesbienne of een transgender persoon zijn, vanwege hun beperking geen toegang hebben tot een winkel of geweigerd worden bij een discotheek vanwege hun huidskleur.
Meld discriminatie
Bent u slachtoffer of getuige van discriminatie of wordt u beschuldigd van discriminerend gedrag? Meld dit dan bij het steunpunt discriminatie van RADAR. Medewerkers van RADAR luisteren naar uw verhaal, geven informatie en bieden ondersteuning bij mogelijke vervolgstappen. Ook als u twijfelt of er sprake is van discriminatie, kunt u RADAR benaderen.
RADAR is het onafhankelijke bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie. U kunt contact opnemen via 010 411 3911 of info@radar.nl. Discriminatie melden kan via de website van Radar.
Op de website van Radar vindt u meer informatie, zoals het jaarbericht en ook de publicatie Stemmingen en Koersen.
Meer informatie voor LHBTIQ+’ers
- COC Gorinchem: belangenorganisatie voor LHBTIQ+'ers in Gorinchem en omgeving. COC Gorinchem geeft advies aan organisaties, biedt individuele ondersteuning en organiseert diverse activiteiten voor de LHBTIQ+ gemeenschap. COC Gorinchem heeft een eigen kantoor op de Gasthuisstraat 34 te Gorinchem. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10:00 - 16:00 uur, bel of mail naar contactpersoon Maarten Venhovens op 0619391275 op gorinchem@cocrotterdam.nl
- Elke derde zaterdag van de maand is er in De Bunker aan de Vijfde Uitgang 3-5 van 15.00 tot 17.00 uur een transcafé voor transgenders en intersekse personen. Dan staat ontmoeting centraal.
- Movisie: Movisie is een landelijk kennisinstituut voor aanpak van sociale vraagstukken, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid, armoede en schulden, discriminatie, etc. Movisie wil met de samenleving kwetsbaarheid voorkomen en de negatieve gevolgen ervan verminderen. Voor meer informatie kunt u de website van Movisie raadplegen.