In het noorden van Gorinchem, ten noorden van de A15 en oostelijk van de A27, wordt bedrijventerrein Groote Haar ontwikkeld. Een nieuw bedrijventerrein dat ruimte gaat bieden aan bedrijven, waarde toevoegt aan Gorinchem en een bijdrage levert aan de werkgelegenheid in onze stad en regio.
De werkzaamheden zijn al gestart voor uiteindelijk:
- een duurzaam bedrijventerrein
- een nieuwe aansluiting op de A27
- een nieuwe verbindingsweg tussen die aansluiting op de A27 en het bedrijventerrein
- windturbines in het groen ten noorden van het bedrijventerrein
Planning
De planning voor realisatie van bedrijventerrein Groote Haar is (ongeveer):
Fase | Werkzaamheden |
---|---|
Februari-mei 2024 | Aanbrengen zand als ondergrond voor de te verleggen Hoogbloklandseweg. Deze wordt aan de oostzijde om het bedrijventerrein geleid. |
Najaar 2024 | Verwerken zand Hoogbloklandseweg. |
2025-2026 | Aanleg infrastructuur op het bedrijventerrein en bouwrijp maken. |
2025 | Starten met de uitgifte van gronden. |
2027 | Eerste bedrijven kunnen zich vestigen op Groote Haar. |
Uitgiftebeleid gronden Groote Haar
Nu de realisatie van Groote Haar zichtbaar wordt, informeren steeds meer bedrijven naar de ontwikkeling van het terrein en de mogelijkheid om zich hier te vestigen. Ter voorbereiding op de uitgifte en verkoop van de kavels op het bedrijventerrein heeft gemeente Gorinchem zich laten adviseren over de marktsituatie voor Groote Haar door het externe onderzoeksbureau Stec.
Het advies en de rapportage van onderzoeksbureau Stec richt zich op het vaststellen van het marktprofiel voor Groote Haar. In het marktprofiel staat beschreven welke bedrijfstakken, typen bedrijven en van welke omvang passend zijn op het nieuwe bedrijventerrein. Het college houdt het geadviseerde marktprofiel als uitgangspunt aan voor het uitgiftebeleid. Het marktprofiel is een van de vijf onderdelen van het totale uitgiftebeleid voor Groote Haar. De andere onderdelen zijn: duurzaamheidsprofiel, ruimtelijke/beeldkwaliteit, algemene verkoopvoorwaarden en tot slot het uitgifteprotocol. Pas als het complete uitgiftebeleid duidelijk is, bepaalt de gemeente of bedrijven die zich willen vestigen op Groote Haar daar ook passend zijn.
Enkele uitgangspunten marktprofiel
De gemeente kiest ervoor om Groote Haar te ontwikkelen als een regionaal monofunctioneel bedrijventerrein voor middelgrote tot grote bedrijven. Dat betekent dat:
- Het terrein ruimte biedt aan bedrijven die vanwege hun processen behoefte hebben aan enige hinderruimte en/of milieuruimte. Dat betreft vooral industrie, bouw en handel. Maar denk ook aan kleinschalige logistieke dienstverlening en stadsdistributie.
- De gemeente ruimte wil bieden aan (Gorcumse) bedrijven die willen groeien en dat nu niet kunnen.
- De minimale kavelomvang 2.500 m2 is.
- Bedrijven die zich willen vestigen op Groote Haar een versterking zijn voor de economische structuur van Gorinchem en de regio. Het gaat daarbij om een minimum aantal arbeidsplaatsen per hectare, aansluiting op de lokale en regionale arbeidsmarkt en het leveren van een bijdrage aan de innovatiekracht van Gorinchem.
Een aantal bedrijven wordt uitgesloten van vestiging op Groote Haar:
- Geen kleinschalige bedrijvigheid. Dit past namelijk op de bestaande bedrijventerreinen.
- Geen kantoorachtige bedrijvigheid. Kantoorruimte is alleen toegestaan als het een klein onderdeel is van de bedrijfsactiviteiten van een bedrijf.
- Geen consumentgerichte bedrijvigheid zoals autoshowrooms, kringloopwinkels, fitnesstudio’s, meubelzaken en tankstations.
Lees voor meer informatie het volledige onderzoeksrapport.
Nieuwe verbindingsweg
Om het bedrijventerrein goed te ontsluiten werkt Gorinchem samen met de gemeente Molenlanden en Rijkswaterstaat. Op het grondgebied van de gemeente Molenlanden komt bij tankstation Scheiwijk een aansluiting op de A27 die met een verbindingsweg het nieuwe bedrijventerrein ontsluit. Deze aansluiting wordt gelijktijdig aangelegd met de verbreding van de A27 waar Rijkswaterstaat op dit moment aan werkt. Kijk voor meer informatie hierover bij ontwikkelingen rondom de verbreding van de A27 via de website van Rijkswaterstaat. Of geef uzelf op voor de nieuwsbrief die vier keer per jaar verschijnt.
Duurzaamheid
Bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Groote Haar staat duurzaamheid centraal. Aan de rand komen twee windturbines. De energie van deze windturbines wordt gekoppeld aan de bedrijven die zich hier vestigen. Ook komen er zonnepanelen op de daken van de bedrijven. En in het gebied komt veel ruimte voor water en groen.
Natuur
Wij zijn verplicht om de natuur die door de aanleg van het bedrijvenpark verdwijnt ergens anders terug te laten komen:
- De groenzone aan de noordzijde van het bedrijventerrein wordt daarom het leefgebied voor onder meer de heikikker en de rugstreeppad.
- Het gebied van de afslag Scheiwijk en de verbindingsweg ligt in een weidevogelgebied. Daarom wordt ten noorden van Schelluinen een ander gebied hiervoor geschikt gemaakt. Dit gebeurt in samenwerking met het gebiedscollectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.
Contact
Heeft u vragen over het project Groote Haar, bel dan 14 0183 of mail naar grootehaar@gorinchem.nl