Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater van afwas, douche of toilet kunt u zonder problemen door de gootsteen of via het toilet weg laten spoelen. Dit afvalwater komt in het riool terecht. Het wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur.
Voorkom verstoppingen van het riool
Zorg ervoor dat er geen andere zaken in het riool terecht komen zoals cement, olie, vet, (vloeibaar) frituurvet, schoonmaak- en babydoekjes, luiers en maandverband. Deze zorgen voor verstopping van het riool.
Olie en vet
Frituurvet, bakolie en vette jus giet u zodra het is afgekoeld terug in de (oorspronkelijke) plastic fles of in leeg melkpak. Breng dit naar de milieustraat van Waardlanden. Ook staan er bij sommige supermarkten, bouwmarkten, kringloopwinkels en (sport)clubs speciale inzamelbakken voor frituurvet en bakolie.
Kijk voor meer informatie over de werking van het riool op www.riool.info
Stankoverlast
Problemen met de riolering zoals stankoverlast kunt u soms zelf oplossen. Heeft u last van rioollucht zonder dat het riool bubbelt of uw riool verstopt is? Dit kan komen doordat een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen) niet meer functioneert, bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is. Bijvoorbeeld vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie. In zo’n geval staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten of door te spoelen.
Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot de ontluchtingspijp/standleiding niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen, met name als het regent.
U kunt door aanpassingen aan het openbare riool ook problemen krijgen. Hebt u stankproblemen sinds bij u in de buurt aan het aan het riool is gewerkt? Neem dan contact op dan met de gemeente via telefoonnummer 140183 of mail naar gemeente@gorinchem.nl
Riool verstopt
Is uw riool verstopt? Kijk dan op de pagina Verstopt riool wat u moet doen.
Gemeentelijk Rioleringsplan
De gemeente heeft de wettelijke zorgplicht voor afvalwater, hemelwater en grondwater vanuit de Wet milieubeheer en de Waterwet. In het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) staat beschreven hoe de gemeente deze zorgplicht invult en bekostigt.