Doe de dakscan
Overweegt u zonnepanelen en wilt u weten of uw dak groot genoeg is en voldoende zon krijgt? Doe dan de dakscan op de website van Zonnedakje. Deze site geeft ook aan hoeveel panelen er op uw dak passen. Als u meer gedetailleerde informatie wilt, dan kunt u het beste een offerte opvragen bij een installateur. De installateur zal u vragen naar het elektriciteitsverbruik en op basis van uw dakoppervlak- en ligging de terugverdientijd uitrekenen.
Wilt u weten of er belemmeringen zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Op de website RVO kunt u op de kaartviewer zien of uw dak geschikt is of en welke belemmeringen er voor uw dak zijn.
Dakbedekking en dakconstructie
Is de dakbedekking binnenkort aan vervanging toe, dan is het verstandig dit eerst te doen en dan pas zonnepanelen te plaatsen. Laat ook de draagkracht van het dak onderzoeken voordat u zonnepanelen gaat plaatsen. Voor de SDE-subsidie is een constructieberekening van uw dak verplicht. Maakt u geen gebruik van de subsidie, dan is het ook verstandig om zo’n berekening te laten maken. U kunt een constructeur inschakelen om een constructieberekening voor u uit te laten voeren. Vraag de constructeur waar zonnepanelen kunnen worden geplaatst. En wat daarvoor nodig is. Soms kan het dak met kleine ingrepen namelijk al worden verstevigd. De zonnig Zuid-Holland-subsidie kan worden aangevraagd voor het versterken van de draagkracht in verband met het plaatsen van zonnepanelen.
Asbest
Is uw huis, schuur of gebouw van voor 1994? Dan kan er asbest in het dak zitten. Voordat u zonnepanelen gaat plaatsen, moet asbest door vakmensen verwijderd worden. Twijfelt u of u asbest op uw dak heeft? Vraag een gratis proefmonster aan via duurzaam@gorinchem.nl. En kijk voor meer informatie op de pagina Asbest
De provincie Zuid-Holland heeft een subsidie voor het verwijderen van asbest in combinatie met zonne-energie.
Niet zelf investeren? Stel uw dak ter beschikking!
Als u als ondernemer niet zelf wilt investeren in zonnepanelen, kunt u uw bedrijfsdak ter beschikking stellen. Bijvoorbeeld aan een lokale energie-coöperatie. Inwoners in de omgeving kunnen dan participeren in het coöperatieve zonnedak. De landelijke koepelorganisatie van energie-coöperaties, Energie Samen, heeft een overzicht van de lokale energiecoöperaties uit de regio Alblasserwaard op haar webpagina. Provincie Zuid-Holland heeft een subsidie voor het ter beschikking stellen van het dak aan een lokale energiecoöperatie, zodat dit concept voor dakeigenaren interessant is. Kijk voor meer informatie op de website Zonnig Zuid-Holland.
Maatschappelijk vastgoed
RVO heeft tips, aandachtspunten en een beslisboom voor het plaatsen van zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed op een rij gezet in deze publicatie.
Heeft u een vergunning nodig?
In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen op een monument of in het historische centrum binnen de vesting. Een omgevingsvergunning vraagt u online aan via het Omgevingsloket van de Rijksoverheid. Kijk op de pagina Omgevingsvergunning voor meer informatie.