De rekenkamercommissie van de gemeente Gorinchem heeft onderzoek gedaan naar het onderwerp huiselijk geweld binnen de gemeente en daarbij in het bijzonder naar kindermishandeling.
Onderzoek huiselijk geweld
Huiselijk geweld wordt door iemand uit de huiselijke kring of familiekring van het slachtoffer gepleegd met wie het slachtoffer een afhankelijkheidsrelatie heeft. Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling vereist een praktijk waarin veel verschillende actoren in samenspel hun rol moeten vervullen (keten- en netwerksamenwerking). Beleid en uitvoering zijn regionaal georganiseerd. Tegelijkertijd blijven gemeenten zelf verantwoordelijk en hebben een belangrijke (regie)rol.
Focus onderzoek
De rekenkamercommissie heeft in dit onderzoek de focus gelegd op:
- de aanpak van kindermishandeling binnen de bredere context van de aanpak van huiselijk geweld;
- de invulling van de lokale regierol binnen de regionale samenwerking en op de lokale sturing binnen dit regionale kader.
Het onderzoek is uitgevoerd door bureau DSP-groep. De rekenkamercommissie heeft op basis van deze rapportage een bestuurlijke nota met conclusies en aanbevelingen opgesteld.
Het complete onderzoek van de rekenkamercommissie leest u hier.