De gemeente Gorinchem wil een aantrekkelijke, duurzame en energiezuinig verlichte binnenstad. Historische elementen en monumenten in de binnenstad worden benadrukt door passende verlichting.
Gebouwaanlichting zorgt voor aantrekkelijke uitstraling van een gebouw. Bovendien dragen verlichte gebouwen bij aan de sfeer in de stad. Bij het aanlichten van gebouwen houden we rekening met duurzaamheid door LED-verlichting te gebruiken in plaats van traditionele verlichting. Hierdoor wordt energie bespaard. LED-verlichting straalt daarnaast minder licht uit dan traditionele verlichting, wat betekent dat het minder verstorend is voor de natuurlijke omgeving en de dieren die daarin leven.
De volgende gebouwen worden in Gorinchem aangelicht met een warme witte kleur:
- De Kanselpoort
- De Arkelpoort met het Paardenwater
- De entree Buiten de Waterpoort
- Molen de Hoop
- Grote Kerk en Toren
Wanneer lichten we een gebouw aan met een bepaalde kleur?
Het aanlichten van gebouwen met een symbolische kleur wordt in verschillende steden toegepast op ‘landmarks’ zoals bruggen, stations en torens. Dat zijn beeldbepalende gebouwen in een stad of landschap, die vaak van ver te zien zijn. Door die gekleurd aan te lichten, wordt bij een breed publiek aandacht gevraagd voor een landelijke feestdag of een maatschappelijke nationale of internationale campagne.
De gemeente Gorinchem heeft op dit moment alleen de mogelijkheid voor gekleurde aanlichting van de Grote Toren, Krijtstraat 1 in Gorinchem. Het gebouw heeft een prominente plek centraal in de stad en bereikt daarmee een groot publiek.
Automatische gekleurde aanlichting De Grote Toren
De gemeente is terughoudend met andere kleuren aanlichting, bedoeld voor bepaalde symbolische momenten en campagnes. De gekleurde aanlichting is niet altijd van grote waarde, omdat het publiek niet altijd de symbolisch bedoelde kleuren herkent en sommige campagnes ook dezelfde kleur voeren.
In de basis verlichten we een gebouw alleen op landelijke feestdagen. In uitzonderlijke gevallen kan er op andere momenten dan hieronder genoemd gekleurd aangelicht worden. Het college neemt hierover een besluit.
Er zijn verschillende data waarop gebouwen in Nederland worden aangelicht, afhankelijk van de gelegenheid en het evenement. In gemeente Gorinchem kiezen we voor het gekleurd aanlichten van De Grote Toren op de volgende data:
- 27 april Koningsdag: rood, wit, blauw + oranje
- 4 mei Dodenherdenking: van binnenuit aanlichten
- 5 mei Bevrijdingsdag: rood, wit, blauw
- 11 oktober Coming out-dag: Regenboog
- Laatste zaterdag van juni, Veteranen dag: rood, wit, blauw
- 15 augustus, formeel einde van deTweede Wereld Oorlog: rood, wit, blauw
- Laatste zaterdag oktober, Nacht van de Nacht (landelijke dag natuur- en milieufederaties tegen lichthinder, CO2 uitstoot en voor energiebesparing): geen verlichting
Op deze dagen gaat de verlichting aan bij zonsondergang en gaat uit om 1.00 uur.
Vastellen, wijzigen protocol aanlichten gebouwen en aansturen verlichting
Het college van B&W stelt het protocol aanlichten gebouwen vast. Team Stadsbeheer houdt het protocol bij en voert het uit.
Aanvragen gekleurd aanlichten gebouwen
De verlichting van de Grote Toren wordt jaarlijks in januari via de beheerder openbare verlichting (team Stadsbeheer) ingeregeld. In principe kan dit met elke kleur (en combinatie). Als er gedurende het jaar een nieuw aanlichtingsmoment apart moet worden geprogrammeerd, zijn de kosten in verhouding hoog.
Voor gelegenheden die niet in dit document benoemd zijn, geldt dat ze minimaal drie weken voorafgaand aan de gelegenheid worden aangevraagd via gemeente@gorinchem.nl. Het kabinet van de burgemeester geeft hierover advies. Bij maatschappelijke bewustwordingsdagen wordt ook advies gevraagd aan het betrokken beleidsteam (team Samenleving). Het team beoordeeld of het nieuwe aanlichtingsmoment past in actieve beleidscampagnes van de gemeente, of dit in de programmering voor het volgende kalenderjaar kan worden opgenomen en of er budget is om dit tussentijds aan de lichtprogrammering toe te voegen. Vervolgens wordt het verzoek ingediend bij het college en wordt het protocol opnieuw behandeld en al dan niet gewijzigd tijdens de B&W-vergadering vastgesteld.
Lichtprotocol en vlaggenprotocol
De data van het lichtprotocol staan ook in de lijst met data van het vlaggenprotocol. Dus op Koningsdag hijsen we de vlag én staat de Grote Toren in gekleurd licht. Maar het vlaggenprotocol is te uitgebreid om één op één over te nemen voor de aanlichting. Dat maakt het te bont, te kostbaar en zorgt voor te veel overlast van direct omwonenden.