Team Onderwijs en Leefbaarheid bestaat uit de taakvelden Beleid, Gorinchem Beweegt en Wijkbeheer. Het team speelt een belangrijke rol in het voorzieningenniveau in onze stad op het gebied van sport, onderwijs, vluchtelingenopvang en leefbaarheid. De medewerkers zetten zich vooral in op preventie en ze dragen bij aan een gezond leefklimaat waarin inwoners zo gelukkig en gezond mogelijk kunnen wonen en opgroeien. Team Onderwijs en Leefbaarheid stimuleert allerlei projecten ter bevordering van de participatie van de inwoners van de stad.
Taken
Beleidsontwikkeling en uitvoering
- Onderwijshuisvesting, onderwijsachterstandenbeleid, leerplicht en leerlingenvervoer.
- Sport en sportactivering zoals sportvoorzieningen en speelplekken in wijken.
- Gezonde leefstijl.
- Volksgezondheid.
- Vluchtelingenopvang, Inburgering en Aanpak laaggeletterdheid.
- Diversiteit en emancipatie.
- Sociaal cultureel werk.
- Preventie Jeugd.
- Vrijwilligersbeleid en Vrijwilligerssteunpunt.
Financiële ondersteuning
- Het verstrekken van subsidie en/of andere vormen van financiële ondersteuning voor de genoemde beleidsterreinen.
Samenwerking en netwerken
- De medewerkers werken nauw samen met lokale instellingen en maatschappelijke organisaties zoals onderwijs, sportverenigingen, vrijwilligers organisaties en inwoners om gezamenlijk projecten en initiatieven te bevorderen.
Gorinchem Beweegt
De gemeente Gorinchem wil als lokale overheid samen met de stad actief samenwerken aan de kracht van sport en bewegen. Gorinchem Beweegt wordt dan ook ingezet om signalen uit de stad op te halen en een bijdrage te leveren aan de verbinding tussen beleid en uitvoering. Gorinchem Beweegt zet breed in op sportstimulering en gezonde leefstijl door het inzetten van coaches voor buurtsport, senioren, bewegen etc. Gorinchem Beweegt geeft daarnaast behoeftegericht advies en ondersteunt bij het versterken van initiatieven door inwoners uit de stad.
Wijkbeheer
Wijkbeheer werkt aan een optimale leefbaarheid in de stad; het schoon, heel en veilig houden van de stad. Wijkbeheer is actief op fysiek-, sociaal- en veiligheidsgebied. Zij vervult een belangrijke rol bij het afstemmen en optimaliseren van de vraag van bewoners en bezoekers, en het aanbod van beschikbare diensten van de gemeente. Wijkbeheer is flexibel en heeft meerdere rollen: stimuleren, coördineren, faciliteren en controleren van processen en projecten.
Het contact met de inwoners en wijkgericht werken staat centraal. Er is veel contact met interne teams en externe partners. Externe partners zijn onder andere politie, woningbouwcorporaties, jongerenwerk, scholen en reinigingsdienst Waardlanden. De medewerkers zijn vaak in de wijk te vinden. Naast het behandelen van vragen en klachten, stimuleert Wijkbeheer participatie en initiatieven van bewoners. Voor initiatieven van bewoners worden de subsidie “straat -en buurtactiviteiten” en “Bliek in Actie” aangeboden. Daarnaast faciliteert Wijkbeheer wijkontmoetingen in en raadsbezoeken aan de wijken, en stimuleert de medeverantwoordelijkheid van bewoners voor “hun” wijk.