Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Hiermee verandert er veel bij het aanvragen van vergunningen om te (ver)bouwen. Ook zijn er nieuwe termen: De Welstandscommissie heeft voortaan commissie omgevingskwaliteit.
De commissie omgevingskwaliteit bestaat uit twee subcommissies:
- de commissie ruimtelijke kwaliteit;
- de erfgoedcommissie.
De commissie omgevingskwaliteit geeft advies aan burgemeester en wethouders over het uiterlijk van bouwwerken en plannen met betrekking tot monumenten en beschermd stadsgezicht, waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd of een principeplan is ingediend. De vergaderingen van de commissies zijn openbaar.
Voor het beoordelen van uw (ver)bouwplan door één van de subcommissies moet u de stukken uiterlijk een week voor de vergadering aanleveren.
Goed om te weten
- Als u een omgevingsvergunning hebt aangevraagd, kan het zijn dat ook de commissie omgevingskwaliteit hierover adviseert.
- De subcommissie ruimtelijke kwaliteit beoordeelt het plan. Deze subcommissie bestaat uit deskundigen op het gebied van bouwen. De subcommissie bekijkt hoe het bouwwerk eruit komt te zien en welke materialen gebruikt zijn. Ook kijkt de commissie of het bouwwerk past in de omgeving en bij andere bouwplannen in de buurt
- Tijdens de vergadering van de subcommisie ruimtelijke kwaliteit kan de aanvrager van de omgevingsvergunning het plan toelichten
- De subcommissie ruimtelijke kwaliteit is onafhankelijk. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders. Dit college neemt het advies van de commissie mee in het besluit over een bouwplan.
- Betreft uw plan een monument en of ligt het binnen beschermd stadsgezicht dan wordt ook advies gevraagd aan de subcommissie erfgoed. Deze subcommissie bestaat uit deskundigen op gebied van erfgoed en twee burgerleden. De commissie brengt advies uit over mogelijke gevolgen voor het monument en of het plan passend is binnen het beschermde stadsgezicht.