Wilt u meer groen in de straat? Daar kunnen u en uw buurtbewoners zelf aan meehelpen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een geveltuin tegen uw huis, het plaatsen van plantenbakken of door een (gedeelte van) een openbaar plantsoen of groenstrook te gaan onderhouden. Dit noemen we: adoptiegroen.
Wilt u aan de slag? Meld dit dan wel eerst bij de gemeente via onderstaande knop.
Goed om te weten
- Gaat u samen aan de slag met buurtbewoners en meerdere stukken groen? Zorg er dan voor dat 70% van de direct omwonenden hiermee instemt.
- Het stukje groen blijft altijd eigendom van de gemeente. U kunt het dus bijvoorbeeld ook niet aan uw eigen tuin toevoegen.
- De gemeente kan het openbare groen weer terugnemen als dat nodig is of als het groen niet goed onderhouden wordt.
- Is het nodig om te graven? Houd er rekening mee dat aanwezige kabels en leidingen kunnen al op 30-40 cm diep liggen.
- Inspiratie of tips nodig om te tuinieren? Kijk dan eens op de website van steenbreek
Voorwaarden
Geveltuintjes
Een geveltuin is een strook planten tegen uw woning. De straat fleurt ervan op en uw huis blijft in de zomer koeler en in de winter warmer door het groen. Wilt u een geveltuin aanleggen? Dan kunt u zelf zo aan de slag! Denkt u dan wel aan de volgende voorwaarden:
- Zorg dat er 1.20 meter vrije stoep overblijft. Dit zijn 4 stoeptegels.
- De geveltuin mag maximaal 45 cm diep zijn (gemeten vanaf de gevel van uw woning). Dat is 1,5 stoeptegel. De geveltuin mag niet breder zijn dan uw woning.
- U kunt enkele stoeptegels verwijderen om ruimte voor de geveltuin te maken.
- Het is belangrijk dat de stoep niet verzwakt. Daarom moet de geveltuin omrand zijn. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de vrijgekomen tegels rechtop tegen de rand van de bestrating te zetten.
- U mag geen hekjes of muurtjes als afscheiding plaatsen. Ook mag u geen reclame plaatsen.
- Bent u klaar om het groen te planten? Kies dan geen bomen of grote struiken en gebruik geen bakken. U kunt het groen gewoon in de grond planten.
- Denk er bij het onderhoud aan dat u geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook moeten openbare verlichting en straatnaambordjes zichtbaar blijven. Op tijd snoeien is dus belangrijk.
- Bent u niet de eigenaar van het pand? Dan is het belangrijk dat u de eigenaar om toestemming vraagt.
Boomspiegels, groenstroken en plantsoenen
Wilt u uw straat opfleuren en een stuk(je) groenbeheer overnemen? Dat kan! U kunt bijvoorbeeld het stukje grond rond de stam van de boom beplanten. Dit stukje grond noemen we een boomspiegel. Maar u kunt ook een groter stuk beheer overnemen, zoals groenstroken en plantsoenen. Wilt u aan de slag? Denk dan aan de volgende voorwaarden:
- Bestaande beplanting moet in principe blijven staan. Wilt u ze toch graag verwijderen? Dan moet u dit vooraf overleggen met de gemeente.
- Wilt u extra groen planten? Dat mag natuurlijk. Maar plant geen bomen of grote struiken.
- Het is belangrijk dat het zicht op de openbare weg niet wordt belemmerd.
- Als bewoner bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Gebruik hierbij geen chemische bestrijdingsmiddelen. De gemeente zorgt voor het onderhoud van bomen die er al stonden.
- U mag geen hekjes of muurtjes als afscheiding plaatsen. Ook mag u geen reclame plaatsen.
Contact
- email: wijkcoordinatoren@gorinchem.nl
- telefoon: (0183) 659 684