Schone lucht hoort bij een gezonde leefomgeving. Luchtverontreiniging kan leiden tot acute of chronische gezondheidsklachten.
Vooral auto's, vrachtwagens, industrie en intensieve veehouderij veroorzaken de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Daar zijn dan ook Europese richtlijnen voor opgesteld. In de stad, waar woningen dichtbij elkaar staan, kan er ook overlast ontstaan door hout stoken.
Luchtkwaliteit
Dankzij het Europese beleid (schonere voertuigen en brandstoffen) verbetert de luchtkwaliteit in Nederland de afgelopen decennia al sterk. Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit volgt de ontwikkeling van de luchtkwaliteit in Nederland. Kijk voor meetresultaten op de website van NSL-monitoring. In Gorinchem voldoet de luchtkwaliteit aan de geldende normen.
Meer informatie
Houtrook en overlast
Het gebruik van openhaarden, inzethaarden, kachels, vuurkorven en barbecues neemt de laatste jaren toe. Maar veel mensen realiseren zich vaak niet dat het stoken van hout schade kan toebrengen aan de gezondheid. Houtrook bevat aanzienlijke hoeveelheden (ultra)fijnstof. Voor omwonenden kan het overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidsschade en roetneerslag.
Stooktips
Wilt u de open haard of houtkachel laten branden? Doe er dan alles aan om de gezondheidsrisico’s en milieuschade tot een minimum te beperken en voorkom rookoverlast voor uw omgeving. Tips:
- Stook niet bij windstil weer of mist.
- Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen.
- Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.
- Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
- Maak een houtvuur van bovenaf aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
- Stook alleen droog, onbehandeld hout.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen volledig open als u begint met stoken.
- Controleer regelmatig of u goed stookt; of de rook geen dikke witte, blauwe, grijze of zwarte kleur heeft.
- Laat het vuur vanzelf uitbranden.
Bekijk de handige infographic van Milieucentraal hier of lees hun artikel.
Bodemkwaliteit
Een schone bodem is belangrijk voor uw tuin, zeker als deze door uw kinderen wordt gebruikt als speelplaats. Wij streven ernaar om in heel Gorinchem de bodem daarvoor geschikt te maken, maar helaas is dat nog niet overal zo. Zeker in de gebieden waar al eeuwenlang gewoond en gewerkt wordt - zoals de binnenstad – kan bodemverontreiniging een probleem zijn.
Bodemonderzoek
Hoe is de bodemkwaliteit bij uw woning? Om dat zeker te weten is een bodemonderzoek nodig. Op veel locaties in Gorinchem is de bodemkwaliteit al bekend. U kunt zien waar op de website van bodemloket.nl.
Ook is er voor alle gebieden in Gorinchem een gemiddelde bodemkwaliteit bepaald. Dit geeft een eerste indicatie van een risico op bodemverontreiniging. U vindt dit terug op de website OZHZ.nl
Grond afvoeren
U wilt uw tuin anders inrichten of gaat (ver)bouwen en daarvoor moet u grond afvoeren. (grondverzet).Vaak kunt u dat met uw aannemer regelen. Dan kan een partijkeuring van de af te voeren grond nodig zijn. Voor bouwwerkzaamheden kan een bodemonderzoek verplicht zijn voor de omgevingsvergunning. Meer informatie hierover vindt u op de website OZHZ.nl en website van bodemloket.nl.