Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). In de Wvggz is geregeld dat iedere inwoner bij een gemeentelijk meldpunt een melding kan doen als hij of zij van mening is dat iemand (verplichte) psychische zorg nodig heeft.
Over de Wvggz
De nieuwe wet geeft de persoon over wie een melding wordt gedaan meer mogelijkheden om mee te praten over de benodigde zorg. Dit geldt ook voor de familie en naasten van deze persoon.
Bij de nieuwe wet is het uitgangspunt dat verplichte zorg thuis gegeven wordt. Alleen als het echt niet anders kan, gaat de persoon die verplichte zorg nodig heeft naar een zorginstelling. De Wvggz vervangt de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Wbopz).
Wanneer kunt u een melding doen
Als u zich zorgen maakt over iemand en denkt dat mogelijk (verplichte) psychische zorg nodig is, kunt u een melding doen. Verplichte zorg wordt echter niet zomaar gegeven. Dit kan alleen als iemand door een psychische stoornis zogenaamd ernstig nadeel veroorzaakt voor zichzelf, voor een ander of voor personen of spullen in het algemeen. Of als de kans hierop groot is. Ook moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:
- er is geen mogelijkheid meer voor vrijwillige zorg
- verplichte zorg is de enige manier om ernstig nadeel te voorkomen
- het voordeel van verplichte zorg is groter dan de schade door het ernstige nadeel dat ontstaat zónder verplichte zorg
- het is te verwachten dat de verplichte zorg resultaat geeft.
Hoe kunt u een melding maken
Maakt u zich zorgen over iemand? En denkt u dat deze persoon verplichte zorg nodig heeft? Dan kunt u dat melden bij het regionaal meldpunt van de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid. Is het dringend en/of is er direct gevaar? Bel dan altijd 112.
Regionaal meldpunt
Regionaal is door alle gemeenten in de samenwerkende regio Zuid-Holland Zuid – waar gemeente Gorinchem toe behoort - afgesproken dat meldingen op grond van de Wvggz door de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid (DGJZHZ) in behandeling worden genomen.
Wat gebeurt er met uw melding
Na het indienen van uw melding neemt de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid (DGJZHZ) uw melding binnen 14 dagen in behandeling. Op de website van DGJZHZ kunt u lezen wat er met uw melding gedaan wordt.