Om jongeren weerbaarder te maken tegen de verleidingen van criminaliteit, is op het Vita College het project Hosselaar van start gegaan. Burgemeester Reinie Melissant-Briene was aanwezig bij de eerste sessie, waarbij leerlingen uit de 2e en 3e klas met deze interactieve game kennismaakten.
Hosselaar speelt zich af in de belevingswereld van jongeren en toont hen de verleidingen en gevaren van het “snelle geld” op een indringende manier. Het project is een belangrijke stap in het versterken van jongeren tegen ondermijnende criminaliteit en wordt de komende maanden ook uitgerold op het Omnia College, De Windroos en Uilenhof.
Gorinchem in ‘top 4’ van Nederlandse gemeenten met het hoogste aandeel risicojongeren
Gorinchem kampt met een relatief hoog percentage jongeren met een verhoogd risico op betrokkenheid bij drugscriminaliteit: 7,5 procent van alle jongeren in de gemeente behoort tot deze groep. De gemeente staat hiermee in de ‘top 4’ van Nederlandse gemeenten met het hoogste aandeel risicojongeren. Gorinchem heeft een sterke onderwijsfunctie in de regio wat het extra belangrijk maakt om te investeren in de jeugd.
Het project Hosselaar is een onderdeel van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026, waarin de gemeente, samen met partners zoals politie, wijkagenten, jongerenwerk en scholen, inzet op de weerbaarheid van jongeren tegen criminaliteit. Jongerenwerk The Mall begeleidt de game op de scholen en na afloop bespreken zij het spel met de leerlingen.
Game Hosselaar: Verleiding en waarschuwing
In Hosselaar kruipen jongeren in de huid van iemand die zichzelf opwerkt om een “echte hosselaar” te worden en snel geld te verdienen. De game bevat echter een twist: in de eindvideo zien deelnemers de harde realiteit en de negatieve gevolgen van keuzes die eerst aantrekkelijk leken. Ervaringsdeskundige Roel, een voormalig ‘hosselaar’ die persoonlijk de gevolgen ondervond, toont de leerlingen wat er écht gebeurt als je eenmaal verstrikt raakt in de wereld van de criminaliteit.
Jongeren weerbaar maken
Burgemeester Reinie Melissant-Briene benadrukt het belang van deze aanpak: “We willen jongeren weerbaar maken tegen de verleidingen van het snelle geld en de wereld van criminaliteit. Met het project Hosselaar laten we hen op een laagdrempelige en veilige manier zien wat de werkelijke risico’s en gevolgen zijn. Preventie en bewustwording zijn essentieel in onze gezamenlijke strijd voor een veilig en toekomstgericht Gorinchem.”
Ook het Vita College kijkt positief terug op de eerste sessie. “Het spel maakte veel indruk op de leerlingen en gaf een realistisch beeld van de gevaren van het snelle geld,” aldus Pascale Mol, teamleider op het Vita College. “Voor ons als school is het belangrijk om hieraan mee te doen, omdat we onze leerlingen willen helpen om juiste keuzes te maken, niet alleen nu maar ook voor hun toekomst.”
Het project Hosselaar sluit aan bij de zeven pijlers van het gemeentelijke preventiebeleid. Naast de game werkt de gemeente aan bewustwording bij ouders, een intensievere samenwerking met de politie, wijkagenten, jongerenwerkers en scholen, en directe ondersteuning voor jongeren met verhoogd risico. Het project moet jongeren versterken, hen bewust maken van de valkuilen en zo criminaliteit op lange termijn tegengaan.