Het college van B&W heeft de begroting voor 2025 ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. In het nieuwe jaar blijft Gorinchem zich inzetten voor een duurzame en leefbare stad. Onderwerpen als fietsveiligheid, gebiedsontwikkelingen en noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden hebben en houden de aandacht. Ook blijft het college zich inspannen voor verduurzaming, aanpassing aan klimaatverandering, erfgoed en woningbouw.
De gemeenteraad bespreekt de begroting tijdens de raadsvergadering op donderdag 7 november 2024.
Samenwerking
Marjo Molengraaf, wethouder financiën: "De begroting voor 2025 biedt een uitgebreide kijk op de initiatieven die Gorinchem volgend jaar onderneemt. Hierbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en regionale partners. Ondanks financiële uitdagingen blijven we ons inzetten voor een gezonde, betrokken samenleving en werken we verder aan de ontwikkeling van Gorinchem als een fijne plek om te wonen, te werken en te recreëren."
Werken aan de toekomst van Gorinchem
In 2025 krijgt de ontwikkeling van de beroepencampus in Gorinchem Noord zijn beslag. Met zeven scholen en i_lab op een plek is er straks volop ruimte voor ontwikkeling en innovatie voor jonge Gorcumers. Er wordt gewerkt aan de herontwikkeling van de Arkelsedijk en Schelluinsestraat. De uitgifte van percelen op het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar gaat naar verwachting van start. De gemeente werkt verder aan nieuw cultuurbeleid en de uitvoering van het besluit over de toekomst van De Nieuwe Doelen.
Aandacht voor mobiliteit en vergroening
- Fietsveiligheid heeft en houdt de aandacht waarbij we verschillende fietsknelpunten in de stad aanpakken en veiliger maken.
- In 2025 starten we met het groot onderhoud aan de Banneweg met oog voor een veilige verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers.
- We maken een inhaalslag als het gaat om onderhoud van verhardingen van wegen, fiets- en voetpaden.
- We hebben aandacht voor vergroening in de stad via het nieuwe programma Bliekse Natuur.
- De aanleg van het warmtenet wordt uitgebreid naar de Haarwijk waarbij nog eens 2.500 woningen op termijn worden aangesloten en voorzien van duurzame warmte.
- Met omliggende gemeenten en netbeheerders zetten we ons in voor de noodzakelijke versterking van het energienet.
- Er wordt samen met inwoners in de wijken invulling gegeven aan de gebiedspaspoorten vanuit de omgevingsvisie.
- Met een vernieuwd erfgoedbeleid en een geactualiseerde Integrale Samenlevingsvisie wordt de samenwerking met lokale partners verder versterkt.
- Via de onlangs ontwikkelde merkenstrategie wordt Gorinchem als aantrekkelijke stad om te wonen, te werken en te recreëren verder op de kaart gezet.
Richting voor de toekomst
Onvermijdelijke tegenvallers en tekortschietende middelen vanuit de Rijksoverheid maken het noodzakelijk om financiële ruimte in de begroting te zoeken en maatregelen te nemen. In de Perspectiefnota heeft de gemeenteraad duidelijke richtlijnen gegeven voor de begroting. Veel van de beoogde maatregelen zijn inmiddels uitgewerkt en opgenomen in de begroting voor 2025. Op deze manier speelt de gemeente in op de huidige uitdagingen, maar legt tegelijkertijd een stevig fundament voor de toekomst van Gorinchem.
Pleidooi voor passende financiële middelen
Samen met andere gemeenten blijft Gorinchem zich inzetten voor een betere financiële positie voor lokale overheden. De gemeente onderschrijft de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor voldoende financiële middelen. Deze middelen zijn noodzakelijk om als gemeente aan de slag te gaan met grote maatschappelijke opgaven zoals zorg, onderwijshuisvesting, woningbouw, bestaanszekerheid en de energietransitie.
Meer weten over de begroting 2025?
Kijk op www.gorinchem.nl/begroting