Zonnepanelen zijn voor veel ondernemers aantrekkelijk. Uiteraard vanwege een lagere energierekening en een goed rendement. Maar ook voor een duurzame uitstraling van uw bedrijf en een beter energielabel voor uw pand is zonne-energie interessant. Wilt u als ondernemer aan de slag met zonnepanelen op uw bedrijfsdak(en)? Ga dan eerst na voor welke regelingen u in aanmerking komt:
-
Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor grootverbruikers
Deze subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor grootverbruikers is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie (willen) opwekken of de CO2-uitstoot willen verminderen. U kunt subsidie aanvragen binnen 5 hoofdcategorieën: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte, CO2-arme productie. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Er zijn gespecialiseerde bureaus en installateurs die u bij de subsidieaanvraag kunnen helpen. De openstelling van de SDE++ 2023 is uitgesteld tot september 2023. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op SDE++: Aanvragen (rvo.nl)
-
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor kleinverbruikers
U kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw bedrijfspand verduurzamen, bijvoorbeeld met een zonnepanelen project. U heeft geen recht op ISDE-subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA). De subsidie voor zonnepanelen loopt nog tot en met 31 december 2023. Meer informatie vindt u op de website rvo
-
Subsidie Zonnig Zuid-Holland
Eigenaren van grote daken, waterbassins of parkeerterreinen die geschikt gemaakt moeten worden om zonnepanelen te kunnen installeren, komen in aanmerking voor Subsidie Zonnig Zuid-Holland. Er is subsidie beschikbaar voor een breed pakket aan maatregelen. Denk aan het verwijderen van asbest, het versterken van de dakconstructie of het ter beschikking stellen van het dak aan een energiecoöperatie. De subsidieregeling loopt tot en met eind 2023.
-
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan een deel van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.
-
Subsidie Verduurzamen bedrijventerrein
De subsidieregeling Verduurzaming bedrijventerreinen van provincie Zuid-Holland moet het zuinig omgaan met energie en het opwekken van eigen duurzame energie op bedrijventerreinen stimuleren. Voorwaarde voor een subsidieaanvraag is dat minimaal 5 ondernemers op een bedrijventerrein willen samenwerken en investeren in een energieproject en daarvoor een uitgewerkte haalbaarheidsanalyse of businesscase kunnen overleggen. Als de aanvraag aan de voorwaarden voldoet, dekt de provincie een deel van de investeringskosten.
-
Duurzaamheidslening voor maatschappelijke organisaties
Gemeente Gorinchem biedt stichtingen, scholen, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), sportverenigingen en andere verenigingen de mogelijkheid om via stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) een renteloze duurzaamheidslening af te sluiten. Kijk voor meer informatie op de pagina Duurzaamheidslening