De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Mensen maken graag gebruik van deze energiebron, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of een zonneboiler op het dak.
Zonnepanelen of PV-panelen zetten licht om in elektriciteit, zelfs als de zon niet schijnt. Eén zonnepaneel levert ongeveer 310 kWh stroom per jaar. De opbrengst is afhankelijk van de kwaliteit van het paneel en de ligging. Binnen ongeveer 7 jaar heeft u de zonnepanelen terugverdiend.
Is uw dak geschikt?
Veel daken in Gorinchem zijn geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Uw dak ook? U kunt dit checken op de website Zonnedakje. Hier kunt u zien of uw dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wat het kost en in hoeveel tijd u de investering terug kunt verdienen.
Zonnepanelen op daken in de binnenstad en op monumenten
In de Binnenstad en in het bijzonder op monumentale panden worden zonnepanelen niet altijd gewaardeerd. Bent u eigenaar en/of bewoner en wilt u uw energievoorziening verduurzamen? Gemeente Gorinchem heeft hiervoor regels opgesteld zodat duidelijk is wat waar mogelijk is. De regels zorgen ervoor dat het karakter van de Binnenstad en dan met name de monumentale panden bewaard blijft. En dat waar het kan zon-op-dak mogelijk te maken. Het doel is daarom niet om zonnepanelen volledig aan het zicht te onttrekken, maar wel op die locaties waar ze als het meest storend worden ervaren.
U kunt via de website Zonnedakje bekijken of uw dak gunstig gelegen is voor het aanbrengen van zonnepanelen. In de meeste gevallen heeft u een vergunning nodig.
Vergunning aanvragen
In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Een omgevingsvergunning vraagt u online aan via het Omgevingsloket van de Rijksoverheid. Kijk op de pagina Omgevingsvergunning voor meer informatie.
Btw-tarief zonnepanelen
Wilt u zonnepanelen aanschaffen? Of heeft u al zonnepanelen en wilt u extra zonnepanelen aanschaffen? Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0% wanneer deze op of bij uw woning worden geplaatst.
Energiespaarlening voor woningeigenaren
Particuliere woningeigenaren kunnen voor het plaatsen van zonnepanelen een energiespaarlening met gunstige voorwaarden aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Deze lening heeft gunstige voorwaarden en kunt u ook gebruiken voor een thuisbatterij en andere duurzame maatregelen. Voor lage inkomens is de lening rentevrij.
Lening en subsidie voor VvE’s
Als VvE kunt u tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor duurzame investeringen. Gemeente Gorinchem biedt Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) de mogelijkheid om een renteloze duurzaamheidslening af te sluiten tot een bedrag van maximaal 50.000 euro. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) beheert en geeft deze lening uit. Om voor deze lening in aanmerking te komen, moet u een aantal stappen doorlopen. Lees op de pagina Duurzaamheidslening voor welke maatregelen u deze lening kunt aanvragen en welke stappen u moet volgen. VvE’s kunnen naast een lening ook subsidie krijgen voor het opwekken van hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Daarnaast heeft een VvE twee opties als het gaat om terugleveren van energie:
- een vergoeding ontvangen voor de opgewekte energie, of
- salderen.
Vergoeding per kWh opgewekte hernieuwbare energie
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) biedt subsidie voor de inzet van technieken voor de opwekking van hernieuwbare (duurzame) energie binnen een postcoderoosgebied. De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat de subsidie wordt uitgekeerd in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. Kijk op de website van Rvo voor de werking en voorwaarden van deze subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.
Salderen
Bij salderen wordt de aan het openbaar elektriciteitsnetwerk geleverde stroom afgetrokken van de afgenomen stroom van het net. De verrekening hiervan gebeurt meestal op jaarbasis. Als u in een jaar meer stroom levert dan u zelf van het net afneemt, ontvangt u voor de hoeveelheid stroom die u meer levert, een vergoeding. De energieleverancier bepaalt de hoogte van de vergoeding. Volgens de electriciteitswet moet deze vergoeding redelijk zijn.
De geleverde stroom aan het net is niet hetzelfde als de opgewekte stroom. Een deel van de door u opgewekte stroom, gebruikt u zelf en wordt niet geregistreerd op de elektriciteitsmeter. U neemt dan geen of minder stroom af van uw energieleverancier.
Het kabinet wil deze salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Vanaf 2025 mag nog maar een deel van de teruggeleverde stroom verrekend worden met de hoeveelheid stroom die is verbruikt. Kijk voor meer informatie over salderen en terugleveren op de website van de consumentenbond
Meer informatie of advies nodig? Regionaal Energieloket Gorinchem helpt u verder!
Het Regionaal Energieloket helpt u als woningeigenaar met het duurzaam maken van uw woning. Ook vindt u een stappenplan voor een duurzame VvE. Dit leest u op Energie besparen voor VvE's. Het Regionaal Energieloket Gorinchem heeft regelmatig acties met zonnepanelen.