Uitgangspunt is steeds geweest dat iedereen in de omgeving kon meeprofiteren van eventuele windmolens in Gorinchem. Daarbij valt te denken aan Financiële participatie, verduurzaming bedrijven, elektriciteit lokaal gebruiken en waterstof. Uiteraard is het belangrijk dat winsten in de regio blijven. De gemeente maakt beleid over het streven naar 50% lokaal eigendom en financiële participatie.
Onderstaand filmpje laat zien wat lokaal eigendom is, legt meerdere vormen van financiële participatie uit en legt de voordelen uit.
Financiële participatie
Er zijn verschillende vormen voor financiële participatie, die vaak gecombineerd worden:
- Mede-eigenaar worden, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie.
- Inwoners of bedrijven nemen financieel deel, bijvoorbeeld via aandelen of obligaties in een wind- of zonneproject.
- Er kan een omgevingsfonds opgezet worden. Een deel van de financiële opbrengsten kan via dit fonds ingezet worden voor de omgeving. Bijvoorbeeld voor natuurontwikkeling, duurzaamheidsprojecten, een nieuw buurthuis of sportvelden.
- Met een omwonendenregeling ontvangen mensen die in de directe omgeving wonen een financiële vergoeding. Bijvoorbeeld met korting op stroom afkomstig uit het project of door investeringen in het verduurzamen van hun woning.
- Kijk voor meer informatie op de website Energie participatie
Lokale bedrijfsleven ondersteunen in duurzaamheidsopgave
Industrie en bedrijven willen en moeten verduurzamen. Alleen zon op daken is niet genoeg. We gebruiken gewoonweg teveel stroom. Windturbines kunnen meer elektriciteit opwekken dan zonnepanelen. Ook kunnen windturbines helpen bij het verduurzamen van bedrijven. Dit versterkt de concurrentiepositie van lokale bedrijfsleven in Gorinchem en is goed voor de regionale werkgelegenheid.
Elektriciteit lokaal gebruiken
Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om elektriciteit direct te verbruiken waar het wordt opgewekt. Dit zou betekenen dat windturbines bij Avelingen de opgewekte stroom direct leveren aan lokale bedrijven. Stroom die direct wordt gebruikt hoeft niet te worden teruggeleverd en ontlast zo het elektriciteitsnet. En dat is nodig, want de capaciteit van het net is aan z’n limiet.
Het elektriciteitsnet en maatschappelijke kosten
Netcapaciteit is momenteel één van de grootste uitdagingen voor het uitvoeren van de energietransitie. Het aanleggen van extra kabels en stations duurt jaren en de kosten zijn hoog. Daarom is het op korte termijn nodig om het bestaande netwerk zo slim en efficiënt mogelijk te benutten. Een oplossing is de nabijheid van vraag en aanbod: stroom die direct wordt verbruikt, vormt geen extra belasting op het net. Ook op de langere termijn is het van belang om zorgvuldig om te gaan met het elektriciteitsnet. Juist de combinatie van wind en zon draagt bij aan een evenwichtigere belasting van het net. Hoe minder netverzwaring nodig is, hoe minder maatschappelijke kosten. Dit draagt bij aan een betaalbare energietransitie.
Mogelijkheden voor een regionale waterstofeconomie
Waterstof wordt gezien als een innovatieve techniek. Waterstof kan namelijk opgewekte elektriciteit tijdelijk opslaan. We onderzoeken de mogelijkheden van een waterstof-economie in de regio. Dit kan grote kansen bieden voor de regionale economie en werkgelegenheid. Waterstof kan namelijk in combinatie met windenergie ingezet worden. Bijvoorbeeld:
- Als het elektriciteitsnet de hoeveelheid opgewekte stroom niet aankan, door bijvoorbeeld piekbelasting, kan energie opgeslagen worden in de vorm van waterstof. Is de opwek laag door bijvoorbeeld weinig wind of zon? Dan kan waterstof weer worden omgezet naar elektriciteit.
- Waterstof kan worden omgezet in duurzaam gas. Dit kan andere sectoren, zoals zwaar transport en processen met hoge temperaturen in de industrie, helpen te verduurzamen omdat zij nog niet kunnen werken met elektriciteit maar wel met gas.
- Het industrieterrein Avelingen ligt centraal en aan een knooppunt van weg- en waterwegen. Daardoor is Gorinchem ook een ideale plek voor bijvoorbeeld een waterstoftankstation voor schepen en zwaar transport. Bovendien loopt langs Gorinchem een belangrijk transportnet van aardgas. Eén van de vier gastransportleidingen wordt rond 2027 volledig ingezet voor transport van waterstof naar het achterland in Europa.