Het college van gemeente Gorinchem zet zich in om de komende 10 jaar het aantal gemeentelijke bomen jaarlijks met 1% te laten toenemen. Door elk jaar zo’n 180 bomen te planten zet de gemeente zich in om de stad veerkrachtiger te maken tegen de effecten van klimaatverandering. Deze inspanning is onderdeel van de lokale klimaatadaptatiestrategie ‘Gorinchem klimaatproof’, die eerder door de gemeenteraad werd vastgesteld.
Aangeplante bomen
Sinds 2023 zijn er al flinke stappen gezet. In dat jaar werden 207 bomen aangeplant. Dit jaar zijn er al 141 bomen bijgekomen. Later dit jaar worden nog diverse nieuwe bomen op verschillende plekken in de stad aangeplant. De exacte locaties en hoeveelheden worden nog bepaald en zijn afhankelijk van factoren zoals de soort boom en de grond. Inmiddels is Gorinchem ook drie Tiny Forests rijker. In januari 2024 werd bij de Anne Frankschool het 3de minibos opgeleverd met in totaal 752 geplante bomen en heesters.
Maatregel tegen klimaatverandering
Bomen spelen een cruciale rol bij het vergroten van de klimaatweerbaarheid en biodiversiteit in de stad. Ze bieden weerstand tegen extreem weer door bodemstabiliteit, wateropslag en verkoeling te bevorderen
Vergroten leefbaarheid stad
Meer bomen dragen ook bij aan de leefbaarheid van Gorinchem. Bomen met grote kronen zorgen voor verkoeling en verbeteren de luchtkwaliteit. Ze bevorderen de gezondheid, versterken de onderlinge samenhang, verhogen de waarde van buurten en bieden een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Bij de aanplant wordt rekening gehouden met de standplaats van een boom en met de boomsoort om hinder te minimaliseren. Bij het uitbreiden van het bomenbestand wordt rekening gehouden met zo divers mogelijke boomsoorten waarbij speciale aandacht is voor zogenaamde drachtbomen. Deze bomen bieden voedsel aan bijvoorbeeld bijen.
Groene infrastructuur
Mark de Boer, wethouder duurzaamheid: "Het planten van meer bomen is een essentieel onderdeel om Gorinchem klimaatbestendig te maken. Bomen dragen niet alleen bij aan een betere leefomgeving, maar helpen ons ook om de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Met deze jaarlijkse toename versterken we onze groene infrastructuur en zorgen we voor een gezondere en veerkrachtigere stad."
Vergroenen heeft prioriteit
Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of lange perioden van droogte. Het vergroenen en biodiverser maken van de stad is een van de maatregelen om Gorinchem als stad weerbaar te maken tegen klimaatverandering zoals hittestress en wateroverlast. Dit blijft de komende jaren prioriteit hebben. Naast het planten van meer bomen, werkt de gemeente ook aan andere vergroeningsprojecten. Zo is dit jaar zo'n 1100 vierkante meter aan stenen vervangen door gras op diverse middenbermen op de doorgaande route in de wijk Laag Dalem. En werkt de gemeente op verschillende plaatsen in de stad aan het vervangen van tegels van parkeerplaatsen, bermen en speeltuinen voor waterdoorlatende bestrating of groen.
Zelf iets doen?
U kunt zelf ook een belangrijke rol spelen bij het groener maken van de stad. Lees hier hoe u zelf kunt bijdragen aan een gezondere leefomgeving, meer biodiversiteit en betere luchtkwaliteit.