Gemeente Gorinchem heeft meerdere gebouwen in de stad in bezit. In totaal gaat het om ruim 85 gebouwen zoals woningen en schoolgebouwen.
Doel van een gebouw
In de nota Vastgoedbeleid staat wat we willen doen met de gebouwen die we zelf niet (meer) nodig hebben. Gemeente Gorinchem wil namelijk alleen nog eigenaar zijn van gebouwen met een maatschappelijk en publiek doel op het gebied van cultuur, welzijn, zorg, economie, sport en eigen bedrijfsvoering. Vastgoed dat niet (meer) wordt ingezet voor deze zogenaamde kerntaken verkoopt de gemeente (op termijn).
Soorten vastgoed
De gemeente maakt onderscheid in vier soorten vastgoed:
- Maatschappelijk vastgoed; wordt of kan worden gebruikt door maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld onderwijsinstanties, culturele organisaties, sportverenigingen en gemeentelijke instellingen.
- Commercieel vastgoed; wordt of kan worden gebruikt door commerciële organisaties zoals bijvoorbeeld horeca, bedrijven, detailhandel, kinderdagverblijven of buitenschoolse opvang.
- Overig vastgoed; dit zijn voornamelijk woningen.
- Bijzonder vastgoed; gebouwen met een historisch of monumentaal karakter.
Vastgoedlijst
Op de vastgoedlijst is te zien welke gebouwen de gemeente nu in bezit heeft. Gebruik de leeswijzer voor meer informatie over de vastgoedlijst.
Verkoop en verhuur van gemeentelijk vastgoed wordt openbaar kenbaar gemaakt volgens de kaders van het zogenaamde Didam-arrest. In het Didam-arrest van 26 november 2021 oordeelde de Hoge Raad dat overheden niet meer een-op-een een pand of stuk grond mogen verkopen. Andere gegadigden moeten kunnen meedingen, tenzij er sprake is van 1 serieuze gegadigde.
Het college beslist of en wanneer een gebouw daadwerkelijk verkocht of eventueel gesloopt wordt. Dit gebeurt op basis van een per gebouw uitgewerkt advies en een afweging van alle (financiële) aspecten.
Contact
Heeft u interesse in een gebouw of wilt u meer informatie, neem dan contact op met één van de medewerkers van Vastgoed via
- telefoonnummer 140183
- email: gemeente@gorinchem.nl