Hendrick Hamel (Gorinchem, 1630 - Gorinchem, 12 februari 1692) was een Nederlandse zeevaarder. Hij is vooral bekend geworden door zijn reisverslag (Journael), dat in Europa tijdenlang de enige bron van informatie was over Korea.
Hendrick Hamel is heel bekend in Korea en werd er zelfs geëerd. In Nederland was hij bijna vergeten.
Lees meer over Hamel of kom in eens langs in het Hendrick Hamel museum
Hamels verhaal
In 1650 trad Hendrick in dienst van de VOC als busschieter. In 1653 stapte hij in Batavia aan boord van het jacht de Sperwer. Hij was toen al opgeklommen tot boekhouder. Eindbestemming van de Sperwer was de Nederlandse handelspost in Japan. Na dagen van aanhoudende storm werd het schip de Sperwer uit zijn koers geslagen. Op 15 augustus sloeg het kapot op de rotsen voor de kust van Korea. Van de 64 opvarenden overleefden 36 de schipbreuk, onder wie Hendrick Hamel.
De overlevenden van het schip de Sperwer werden door soldaten gevangen genomen en naar de gouverneur van het eiland gebracht. De Koreaanse koning stuurde de Nederlander Jan Jansz. Weltevree om met de schipbreukelingen te praten. Weltevree was afkomstig uit De Rijp en al eerder in Korea terechtgekomen. Ze werden naar het hof van de koning in Seoul gebracht waar ze bij zijn lijfwacht werden ingedeeld.
In maart 1656 werden de mannen overgebracht naar een stad met een fort, bij het huidige Gangjin. Ze verbleven daar zeven jaar. In 1663 werden de nog 22 overlevenden (vanwege een hongersnood) over drie steden verspreid. Hamel kwam terecht bij het huidige Yeosu, waar hij drie jaar later met zeven anderen wist te ontsnappen.
Stedenband met Gangjin in Zuid-Korea
Sinds 1998 zijn Gorinchem en Gangjin in Zuid-Korea verzusterd. Gangjin heeft in 2007 een Hamelmuseum geopend, er is in 2008 een tweeënhalf meter hoog beeld onthuld en een molen gebouwd. Het fort Jeolla Byeongyeong waar Hamel vermoedelijk verbleef is recentelijk herbouwd.