Duurzame woningen zijn beter voor het milieu dan traditionele bouw. Duurzaam bouwen bespaart grondstoffen. En duurzame gebouwen zijn energiezuiniger in het gebruik. En vaak zijn ze gezonder voor bewoners en gebruikers.
Duurzaam bouwen is meer dan energiebesparing
Bij de ontwikkeling van gebouwen staat het respect voor mens en milieu voorop. Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik maar ook over:
- gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;
- een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie. Dit voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen;
- prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden;
- duurzaam slopen, om zo materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw te gebruiken (hergebruik);
- verantwoord watergebruik;
- voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen op raken.
Vernieuwing door duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen zet aan tot het gebruik van nieuwe duurzame producten. Denk aan verf op waterbasis en zogenaamde ‘high-solid’-verven met minder schadelijke stoffen. Ook komen er steeds meer natuurlijke materialen op de markt, bijvoorbeeld wol of vlas als isolatiemateriaal. Of denk aan zuinige HR-verwarmingsketels en ventilatiesystemen. Of warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen.
Aardgasvrije wijken
De meeste woningen en gebouwen worden nog verwarmd door aardgas en de meeste mensen koken nog op gas. Dat gaat de komende 30 jaar veranderen. Niet in één keer, maar stap voor stap en gebiedsgericht.
Hoe we dit gaan doen, staat in de zogenoemde Transitievisie Warmte. Daar staat ook in welke toekomstige duurzame warmtealternatieven kansrijk zijn in uw buurt of wijk. Zo kunt u als huiseigenaar of gebouweigenaar duurzame keuzes maken als er bijvoorbeeld een cv-ketel vervangen moet worden of een nieuw kooktoestel gekocht moet worden.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn verschillende maatregelen die u nu al in of aan uw woning of gebouw kunt treffen. Maatregelen die uw energierekening omlaag brengen, uw wooncomfort verhogen en die uw huis in stapjes voorbereiden op een aardgasvrije toekomst.
Overstappen van koken op gas naar koken via inductie is eigenlijk altijd een goede keus. Net zoals het isoleren van uw woning of gebouw en het besparen van energie. Bijvoorbeeld als u gaat verhuizen of verbouwen. Laat u daarbij door deskundigen van het Regionaal Energieloket of Het Nieuwe Wonen (gratis) informeren en adviseren over passende oplossingen en speciale acties.
U kunt bij het onderhoud van uw woning kiezen voor milieuvriendelijke producten. Ook bij de aanschaf van apparaten en andere spullen kunt u duurzaamheid mee laten wegen. Op de website van Milieu Centraal vindt u veel informatie en verschillende milieutips.
Subsidies voor duurzaam (ver)bouwen
De Rijksoverheid ondersteunt duurzaam (ver)bouwen met verschillende regelingen. Kijk voor de meest recente informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Op de Energiesubsidiewijzer vindt u informatie over subsidies en over duurzaamheidsleningen. Dat zijn leningen tegen een gunstig tarief.
Voordat u gaat verbouwen kunt u met een HuisScan van het Regionaal Energieloket snel zien welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Ook krijgt u direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. Door de koppeling met het lokale bedrijfsleven kunt u eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders in de regio.
Monument of beschermd stadsgezicht
Monumenten vragen om een andere aanpak. Voor sommige maatregelen gelden speciale eisen en andere maatregelen zijn niet toegestaan. Heeft u plannen om te gaan isoleren of om zonnepanelen aan te schaffen? Informeer dan eerst bij de gemeente om te kijken wat er in uw woning wel of niet mag. U kunt contact opnemen met de gemeente via monumenten@gorinchem.nl of bel 1401873.