Elektrisch rijden is beter voor het klimaat en zorgt voor minder geluidsoverlast en uitstoot van schadelijke stoffen. En dus voor een schoner Gorinchem! Daarom komen er steeds meer parkeerplaatsen met oplaadpunten in onze stad.
Overzicht openbare laadpunten
Een overzicht van openbare oplaadpunten vindt u op de website oplaadpalen.
Oplaadpunt aanvragen
Inwoners, bedrijven en instellingen van de gemeente Gorinchem die elektrisch rijden of willen gaan rijden maar geen eigen parkeerterrein hebben, moeten binnen 250 meter loopafstand van hun woning en/of pand kunnen opladen. Dat vindt de gemeente belangrijk. U kunt online een openbare laadpaal aanvragen.
De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Niet elke plek is namelijk geschikt voor een oplaadpaal. De gemeente beoordeelt de door u aangevraagde plek op bijvoorbeeld groen, bestaande oplaadpunten en vindbaarheid.
Het plaatsen van een oplaadpunt gaat in samenwerking met Equans, de netbeheerder en de gemeente. Vanaf de aanvraag duurt het ongeveer 18 weken voordat de laadpaal geplaatst kan worden. Tekent iemand bezwaar aan, dan duurt het aanvraagproces langer.
Laadprijzen en laadpassen
Als u een openbare laadpaal wil gebruiken, hebt u vaak een laadpas nodig. Deze is verkrijgbaar via commerciële aanbieders. Soms kunt u ook direct met een pinpas of creditcard betalen of met een app op uw smartphone.
De prijs voor de elektriciteit bij een openbare laadpaal verschilt per laadpaal. De eigenaar van de laadpaal en de uitgever van de laadpas bepalen de prijs. De gemeente heeft hier geen invloed op.
Parkeren en opladen
- de oplaadplekken zijn alleen voor mensen die hun elektrische auto op willen laden, dus niet voor iedereen om de auto te parkeren.
- zoveel mogelijk elektrische auto’s moeten van de oplaadpalen gebruik kunnen maken. Zodra de auto opgeladen is, moet de auto plaats maken voor iemand anders die wil laden. U heeft dus met een elektrische auto geen eigen parkeerplaats.
- Parkeren op een oplaadplek is niet gratis. Op plaatsen met betaald parkeren geldt het reguliere tarief. Als u een parkeervergunning hebt is deze ook op een oplaadplek geldig.
Bezwaar maken openbare oplaadpaal
Elk voornemen om een oplaadpaal te plaatsen, komt als bekendmaking te staan op www.overheid.nl en in de krant De Stad Gorinchem. Heeft u bezwaar tegen een oplaadpaal met parkeerplaats bij u in de buurt? U heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken.
U kunt de bekendmakingen ook in uw mail krijgen door u gratis te abonneren via www.overheid.nl.
Oplaadpunt eigen terrein
Parkeert u op eigen terrein en wilt u hier een oplaadpunt plaatsen? Dan kan dat zonder vergunning. De gemeente subsidieert dit niet.
Oplaadpunten VvE's
Bent u lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE) en wilt u elektrisch gaan rijden? Verenigingen van Eigenaren (VvE) zijn zelf verantwoordelijk voor het aanleggen van oplaadpunten, ook als het een parkeergarage is. Het is niet toegestaan om op het VvE-terrein een oplaadpunt te plaatsen als daarvoor een kabel door gemeentegrond moet komen.
Op de website van VvE laden vindt u meer informatie over laadvoorzieningen bij VvE’s.
Verlengde Private Aansluiting
Ligt er een stuk gemeentegrond tussen uw woning en de openbare parkeerplaats? Dan mag u daar geen eigen oplaadpunt aanleggen omdat er een kabel onder of boven de grond van de gemeente nodig is. En een eigen oplaadpunt in de openbare ruimte , de zogenaamde verlengde private aansluiting (VPA), staat de gemeente niet toe. Ook niet als de werkgever, een autodealer of leasemaatschappij het aanbiedt. U kunt wel een aanvraag voor een openbare laadpaal doen via de button Openbare laadpaal aanvragen.
Bij het vaststellen van Laadagenda heeft het college wel ingestemd om regels op te stellen die VPA’s toch mogelijk te maken. Deze regels werkt de gemeente verder uit in 2024.
Beleid en regelgeving
De gemeenteraad heeft op 7 mei 2024 de Laadagenda gemeente Gorinchem vastgesteld. Hierin staat het nieuwe beleid voor laadpalen van elektrische voertuigen in de stad Gorinchem, voor inwoners, bezoekers en bedrijven.
Het doel is om in 2030 1.000 openbare publieke laadpalen in Gorinchem te hebben. In 2024 zijn dat er 200. Openbare publieke laadpunten zijn laadpalen waar iedereen zijn of haar elektrische voertuig kan opladen. Hierbij vindt de gemeente belangrijk dat:
- Bestuurders van elektrische voertuigen nooit lang hoeven te zoeken naar een beschikbare laadpaal.
- Laadpunten voor iedereen eenvoudig te gebruiken zijn.
- Iedereen zijn of haar elektrische voertuig veilig kan laden en gebruiken. Dit gaat om fysieke veiligheid als digitale veiligheid.
- Laadsessies betaalbaar blijven.
Waar (meer) laadpunten kunnen komen hangt af van het elektriciteitsnetwerk en de openbare ruimte. Bij het aanwijzen van geschikte plekken voor openbare laadpalen gebruikt de gemeente kaders en afwegingen. Deze staan uitgelegd in het Plaatsingskader die als bijlage B bij de Laadagenda zit.
Contact
Telefoon: 14 0183
Email: kcc@gorinchem.nl