Iedereen weet elkaar te vinden
Het welzijnsveld in Gorinchem is erg groot. Door welzijnsfuncties te koppelen en te coördineren, wordt het voor inwoners helder waar ze terecht kunnen.
Samenwerkende partners moeten elkaar weten te vinden om afstemming en samenwerking mogelijk te maken. We richten ons met deze kans op samenwerking tussen partners in het welzijnsveld.
Waarom deze kans
Het welzijnsaanbod wordt een volwaardig alternatief of aanvulling op de zorg. We zien echter dat inwoners de initiatieven en ontmoetingsplekken in de buurt nog niet goed kennen. Ook kennen inwoners mogelijkheden als Bliek in Actie en Welzijnspunt onvoldoende. De samenwerking tussen maatschappelijke organisaties in het welzijnsveld is aanwezig, maar is nog niet optimaal genoeg om te kunnen zeggen dat het welzijnsveld een volwaardige aanvulling is van de zorg. Hier heeft de gemeente een rol.
Wat willen we bereiken
Met deze kans willen we bereiken dat:
- inwoners het welzijnsaanbod kennen en als laagdrempelig ervaren zodat ze het gebruiken wanneer nodig;
- aanbieders elkaar kennen en elkaars mogelijkheden, om als een sterk netwerk te kunnen dienen voor de inwoner;
- het welzijnsaanbod passend en toereikend is bij de hulpvraag van de inwoner: er is genoeg variatie en geen onnodige overlap, er moet voldoende hulpaanbod zijn en hulpvraag- en aanbod kunnen makkelijk gematcht en gemonitord worden.
Waar zetten we op in
Vergroten gebruik welzijnsaanbod: we zorgen voor nog meer bekendheid van het Welzijnspunt. Hier kunnen inwoners met alle maatschappelijk vragen terecht. De bekendheid van het aanbod vergroten we door de sociale kaart onder de aandacht te brengen bij inwoners en brengen een zorgkrant uit. We starten een pilot 'welzijn op recept'.
Stimuleren van samenwerking: er is sprake van versnippering van het aanbod. Als partners in de stad elkaar weten te vinden, kunnen zij inwoners beter attent maken op aanvullend aanbod. Door netwerkbijeenkomsten weten partners van elkaar wat ze doen en wat er in het veld speelt.
Verbinden hulpvraag- en aanbod: we verwachten dat er meer hulpaanbod beschikbaar is, maar dat de juiste weg niet altijd gevonden wordt. Inventarisatie van het aanbod van vrijwilligers is nodig om onder meer een lijn op te kunnen stellen voor vrijwilligers die een eenmalig hulpaanbod willen doen. We zetten in op het uitbreiden van het vrijwilligersnetwerk en zoeken naar een passende manier om hulpvraag en -aanbod te matchen en te monitoren.
Meer informatie
Wil je meer informatie over deze kans of heb je vragen? Neem dan contact op via integraalsociaalbeleid@gorinchem.nl.