Samen aan de slag
Na veel mooie discussies en overleggen tijdens de ISB-bijeenkomst op 21 november, hebben we gezamenlijk vier doelen en van elk doel een kernmissie geformuleerd. Er is een vertaling gemaakt van wat we in grote lijnen van onze samenwerkingspartners hebben terug- en meegekregen. Daar gaan we samen verder meer aan de slag. Uiteraard gaat het hierbij om een denkrichting. We betrekken de gemeenteraad ook actief in dit proces.
Doel 1: gezonde leefstijl
In Gorinchem is een gezonde leefstijl het nieuwe normaal. De gezonde keuze maken is makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Het is vanzelfsprekend dat inwoners verantwoordelijkheid nemen om actief in te zetten op gezondheid en vitaliteit om gezondheidsklachten te voorkomen. Wanneer iemand hier toch moeite mee heeft, kan die terugvallen op het eigen netwerk. Daar waar nodig worden bewoners alsnog snel en adequaat extra ondersteunt door een lokale professional.
Hetzelfde geldt voor de mentale gezondheid. ‘Praten over hoe je je voelt is net zo normaal als praten over het weer’. Inzet op preventie is hierbij het sleutelwoord. Daarbij hebben we extra aandacht voor risicogroepen en voor het terugdringen van de gezondheidsverschillen.
Waar we op inzetten bij doel 1
- verkleinen van gezondheidsverschillen
- werken vanuit dezelfde visie
- meer inzetten op preventie, denk aan professionele hulp als vangnet, netwerk betrekken en inzetten op scholen, sportclubs, buurthuizen enz.; meer collectieve campagnes, betere signalering en meer collectieve voorlichting; omslag van intensieve zorg naar preventief maken (samen met zorgverzekeraars); gerichter verwijzen, alleen indien echt nodig; mentale gezondheid en gezonde leefstijl promoten
- het zorgen voor goede verwijzing en verkorten wachttijden voor mensen met mentale problemen, denk aan mentaal gezondheidscentrum; langetermijnoplossing om wachttijden omlaag te halen; preventie (voorkomen dat mensen op een wachtlijst komen)
- een goed op elkaar ingestemd netwerk van organisaties, denk aan ondersteuning vanuit de gemeente in de vorm van manier opdrachtverlening en verlenen subsidies.
Doel 2: Betrokken Gorinchem
Gorinchem is een stad waar mensen om elkaar geven en elkaar helpen. Het draait om begrip, vriendelijkheid en steun. Een stad waar inwoners naar elkaar om kijken, waar mensen kunnen terugvallen op een netwerk om problemen te voorkomen en op te lossen. En waar als het nodig is professionele ondersteuning dichtbij wordt geboden. Een stad waar iedereen zich veilig en goed voelt, ongeacht wie je bent of wat je meemaakt. De wijk en de buurt spelen hierbij een essentiële rol.
Waar we op inzetten bij doel 2
- betrokken en zorgzame wijken en buurten, mensen kunnen elkaar ontmoeten, voor elkaar klaar staan, dingen delen
- diverse wijken qua leeftijd, diverse culturen, kwetsbaar en niet kwetsbaar
- gezamenlijk preventief werken - op de lagere school om mee beginnen, moet een gewoonte worden
- mensen helpen elkaar
- meer woontoegankelijkheid voor jongeren en jongvolwassenen
- groepshuis.
Doel 3: Iedereen doet mee
Gorinchem is een stad waarin iedereen, ook de meeste kwetsbare inwoners, kan meedoen naar eigen vermogen. Uitgangspunt is ‘Ik kan, wil en mag meedoen. Ik zie en word gezien’. Daarbij worden ieders talenten zo veel mogelijk ingezet. Belemmeringen om mee te kunnen doen, worden zoveel mogelijk opgeheven.
Waar we op inzetten bij doel 3
- wegnemen van barrières om mee te doen, denk aan cultuur en taalbarrière moeten verbeteren; werken aan bestaanszekerheid; verminderen bureaucratie
- preventie en sociale basis, denk aan meer werken met een preventieve aanpak in plaats van een curatieve aanpak; verbinden van inwoners om zo elkaars hulp, talenten en mogelijkheden te benutten; volledige participatie van iedereen die dit wil (bijvoorbeeld bewoners van het AZC); op jonge leeftijd leren meedoen
- voorzieningen zijn goed vindbaar en toegankelijk, denk aan in iedere wijk is een welzijnsmedewerker bereikbaar
- één sociaal loket/Huizen van Welzijn, denk aan ontschot lokaal en regionaal budget; activiteiten en voorzieningen worden ontschot en daarmee toegankelijk voor iedereen; aanbieden van ondersteuning en zorg op de juiste plekken, naar de mensen toe
- beter zicht in wat er echt nodig is, denk aan er is zicht op wat er nodig is aan voorzieningen in zelfvoorzienende wijken; we laten inwoners zelf aangeven wat ze nodig hebben of missen
- belangrijke onderwerpen, zoals inclusieve samenleving (Gorinchem stad van tolerantie); we gaan samen eenzaamheid tegen, denk aan maatjes bij eenzaamheid of andere initiatieven; participatie (denk aan aan een casemanager participatie); bestaanszekerheid; taalvaardigheid
- gemengde wijken en complexen, denk aan indeling wijk/wonen gemixte leeftijd, begeleid wonen, sociale klasse; Magic Mix.
Doel 4: passende ondersteuning en zorg
We hebben in Gorinchem een duurzaam netwerk dat ondersteuning en zorg biedt voor kwetsbare inwoners die dat nodig hebben, nu en in de toekomst. Deze zorg is bereikbaar en toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat er zodanig wordt samengewerkt dat er voor geen enkele inwoner een verkeerde deur is. Maar dat die altijd warm wordt doorgeleid naar de ondersteuning of zorg die passend is. We zorgen ervoor dat de inwoner hierbij zo lang mogelijk in staat is eigen regie te hebben.
Waar we op inzetten bij doel 4
- duidelijkheid laagdrempelige zorg
- mensen weten precies waar hulp/zorg te vinden is, ervaren geen drempel
- mensen krijgen passende hulp waarbij organisaties overstijgend nauw samenwerken
- postadressen dak- en thuislozen
- groepswoningen
- VVE - specificeren
- AI robots, veel overgenomen door robots op positieve manier
- preventief in wijken werken.
gepubliceerd op 7 december 2023