Help jij mee om het Mantelzorgsteunpunt op het netvlies te krijgen van mensen in Gorinchem die mantelzorger zijn, maar zich nog niet hebben geregistreerd als mantelzorger? Hoe meer mantelzorgers we in beeld hebben, hoe meer mensen we kunnen ondersteunen bij hun zorgtaken.
Gorinchem telt er ongeveer 11.000 en we hebben er nu 1.000 in beeld: mantelzorgers. “Hoe meer we er in beeld hebben, hoe meer we er kunnen ondersteunen”, reageert Jacqueline Blom van het Mantelzorgsteunpunt. Dus: hoe meer mantelzorgers in beeld, hoe beter. Lees hoe jij daaraan kunt bijdragen.
Ga het gesprek aan
Vermoed jij dat iemand mantelzorger is? Ga het gesprek aan. Twee voorbeelden. Ben je een huisarts en jouw patiënt neemt zijn naaste mee? Informeer ook eens bij de naaste hoe het ermee gaat en of het nog wel lukt met de zorgtaken. Ben je een leerlingbegeleider er valt het op dat de leerling regelmatig spijbelt en dat de cijfers achteruit gaan? Vraag eens naar de thuissituatie.
Hulp en ondersteuning
Het zal je nog verbazen hoeveel mensen het van zichzelf niet weten of bewust zijn van het feit dat ze mantelzorger zijn. Omdat ze het te druk hebben met het zorgen voor de ander. Of omdat ze gewoon niet over zichzelf nadenken. En dus ook niet weten dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Omdat er hulp en ondersteuning is vanuit het Mantelzorgsteunpunt.
Weten mensen het wél van zichzelf, dan lopen ze er dikwijls niet mee te koop. De ander, die ziek is of zorg nodig heeft, is altijd belangrijker. Dat kan een drempel zijn om ook zorg voor jezelf te vragen. Jullie kunnen deze mensen wijzen op het feit dat:
- ze wel degelijk mantelzorger zijn
- als geregistreerd mantelzorger recht hebben op hulp en ondersteuning
- ze er niet alleen voor hoeven te staan.
Wijs ze op het Mantelzorgsteunpunt
De mogelijkheden voor hulp en ondersteuning zijn heel divers. Je kunt de volgende voorbeelden noemen:
- van een nieuwsbrief met relevante informatie tot inloopmomenten om ervaringen met elkaar te delen
- van netwerkversterkingstrainingen tot een luisterend oor
- van mensen op wie je terug kan vallen, tot concreet advies over instanties waar je terechtkan.
Verwijs ze voor meer informatie naar de pagina mantelzorg op de gemeentesite. Van daaruit kunnen zij zich ook registreren.
Vragen?
Heb je vragen over hoe je bij een vermoeden van mantelzorg iemand kan helpen om zich bij het Mantelzorgsteunpunt te registreren? Neem contact om met Jacqueline Blom via (0183) 659 540 of stuur een e-mailtje naar mantelzorg@gorinchem.nl.
gepubliceerd op 2 december 2024