om mee te lezen, te schrijven en op te rekenen
In deze editie staat Marlous Beijer in ‘t spotlicht. Coördinator basisvaardigheden Gorinchem en Molenlanden bij Bibliotheek AanZet in Gorinchem. Een moeder van twee. Een biebnerd. Een (jeugd)hulpverlener. Een opleidingsadviseur. Iemand waar je mee kunt lezen en schrijven en op kunt rekenen.
Jeugd en jongeren, het zijn twee woorden die Marlous vaak zegt. Waarom ze voor hen koos na haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening? “Altijd al gewild. Van jongs af aan sta ik vooraan in de rij als er iets te organiseren valt voor jongeren. Zo bouwde ik als zestienjarige mee aan jeugdhonk in mijn geboorteplaats Goudriaan in de gemeente Molenlanden. We haalden met een tractor de biljardtafel op. Het bestaat nog steeds”, vertelt ze trots. En: “De jeugd heeft de toekomst, geeft tegengas en heeft onze aandacht hard nodig.”
Spelen/leren/bouwen/lezen
De vier werkwoorden spelen/leren/bouwen/lezen vormen een rode draad in Marlous haar leven. “Ik houd van spelletjes, activiteiten, leuke dingen doen en bedenken. En van bouwen, van 0 af aan. Mijn favoriete spel is dan ook Kolonisten van Catan.”
“Als sport loop ik graag, niet echt snel hoor. Maar waar ik symbolisch hard voor loop, is voor mensen die willen leren. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toegeven dat je iets te leren hebt, is toegeven dat je iets (nog) niet kan. Dan moet er een plek zijn, zonder drempel. Waar je naartoe kunt om te halen wat je wilt leren. Waar ze geen oordeel hebben. Waar ze zeggen: wat fijn dat je bent.” Bibliotheek AanZet is zo’n plek.
Speelruimte
Daar krijg ze alle speelruimte om hard te lopen voor de basisvaardigheden taal, digitale vaardigheden en rekenen. Om te experimenteren en allerlei activiteiten te organiseren om kwetsbare doelgroepen te bereiken. Ze:
- organiseert taalcafés voor anderstaligen, computercursussen en werkt voor het Taalpunt;
- is projectleider van het bieb-helpt-plein;
- gaat samen met collega’s met (ex)laaggeletterden om tafel om de brieven van de gemeente door de wasserette te halen;
- praat met jongeren over hoe zij kunnen meedoen in de samenleving. “Kunnen Tiktokken is wel even iets anders dan een studiefinanciering aanvragen. Er wordt onterecht van uitgegaan dat iedereen dat zomaar kan.”
#Meedoen
Marlous: “Iedereen moet kunnen meedoen. Waar je wiegje ook heeft gestaan, in Syrië of in de binnenstad van Gorinchem. Daarvoor is het belangrijk dat we elkaar begrijpen. Mensen die niet goed Nederlands kunnen lezen en schrijven, zijn niet alleen verantwoordelijk/aan zet. Ook organisaties zullen zich begrijpelijker en toegankelijker moeten uiten.”
Studie opleidingskunde
Hiervoor werkte ze zestien jaar in de hulpverlening. Eerst bij een jeugdzorgorganisatie, daarna in het sociaal team van de gemeente Gorinchem. Daarnaast volgde ze de deeltijdstudie opleidingskunde. Daar leerde ze hoe volwassenen kunnen leren in hun werksituatie. Hoe houd je mensen fit in het werk via onder meer bedrijfstrainingen en opleidingstrajecten? Dat deed ze als opleidingsadviseur op de afdeling P&O bij een jeugdhulporganisatie. Nu komen haar twee eerdere functies perfect samen.
Ze voelt zich dus als een vis in het water, daar in de bibliotheek. Ook omdat ze zo vreselijk veel van lezen houdt. Een biebnerd noemt ze zichzelf. “Vroeger in het dorp waar ik woonde kwam de bibliobus langs. Ik herinner me de bibliobusmevrouw nog levendig. Ik las alle boeken drie keer. Elk boek is een wereld, een leven, een verhaal.”
Leesplezier
Leesplezier (en het ontwikkelen en het aanmoedigen daarvan) vindt Marlous erg belangrijk. “Goed dat er steeds meer Nederlandse literatuur verschijnt in makkelijke taal. En dat er voor de kleintjes onder de nieuwkomers steeds meer boeken in hun moedertaal onze kant op komen.”
Boekentips
Tot slot haar leesfavorieten, waarmee ze jullie veel leesplezier toewenst:
- de fantasyreeks Het Rijk van de Ouderlingen van Robin Hobb;
- de roman De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch.
gepubliceerd op 2 oktober 2023