'Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor kwetsbare minderheden'
‘Blijf elkaar prikkelen, uitdagen, geef elkaar steeds een zetje. Dat hebben we nodig om dingen van de grond te krijgen’. Dat is de kern van de boodschap die Maarten Venhovens uitdraagt tijdens zijn moment in onze spotlichten. Avonturier en sociaal begaan, zowel achter de schermen als op de barricade!
Midden in de Gorinchemse Maand van Respect en op de vooravond van de landelijke Week van Respect zegt Maarten Venhovens: “Respect is voor mij hetzelfde als gelijkwaardigheid. Het ouderwetse fatsoen hebben om naar elkaar te willen luisteren. Dat is soms ver te zoeken. De bekladding van de regenboogbankjes. Agressie tegen vrouwen. Dat we haten normaal zijn gaan vinden. We leven met elkaar in een samenleving en we hebben elkaar allemaal nodig. Stamppot of couscous? Het moet niet uitmaken.”
BAM!
Kijken we samen naar de wereld van vandaag, met de oorlogen en de verdeeldheid, adviseert Maarten: “Mensen moeten verplicht aan tafel met elkaar. Op zoek naar wat elkaar verbindt, in plaats van wat verdeelt. Ik zie het zonnetje nog schijnen in de mensen die opstaan en zeggen: “Dit accepteer ik niet. Zoals die man die tijdens de studentenprotesten in China voor de tank ging staan. Of die ene persoon midden op een grote groepsfoto die niet de Hitlergroet doet. Geen grote helden maar gewone mensen die zeggen ‘tot hier en niet verder’.
BAM!
Maarten Venhovens, 40 jaar, inwoner van Gorinchem. Geboren in Voorburg. Zijn jonge jaren woonachtig in het landelijke Arkel. Zijn pubertijd doorgebracht in Gorinchem. En als jonge man op zijn zestiende verhuisd naar Amersfoort voor zijn mbo-studie sociaal pedagogisch werker. Hij vond werk in de zorgsector op een woongroep met voornamelijk probleemjongeren. En bleef ruim 12 jaar als zelfstandige in de zorg werken in de regio Arnhem.
Als kind? “Was ik heel avontuurlijk. Ik vond (en vind) het heerlijk om de wereld te ontdekken. Ik was een echte buitenspeler, in de natuur; voetballen, hutten bouwen, erwtjes schieten. Voor mij was Arkel een geweldige plek om op te groeien. Ik speelde veel met andere kinderen maar kon mezelf alleen ook goed vermaken. In een groep was ik degene die voorop liep en de kar trok, maar kon ook een volgzaam persoon zijn. En dat is nog steeds. Ik werk achter de schermen en soms zie je me op de barricade.”
Bestuurlijke ambities
“Ik werkte in de zorg op hbo-niveau. Reden om een hbo-opleiding te gaan volgen tot maatschappelijk werker. Tijdens die studie ervaarde ik hoe leuk het was om bestuurlijk te werken. Ik zat in een aantal studentenvakbonden en had bestuurlijke functies ook op landelijk niveau en in de politiek. Waardoor ik ook met Tweede Kamerleden heb gewerkt en met ministers. Wat weer leidde tot interesse in de media. Want ik schreef veel persberichten en moest soms ook de pers te woord staan.”
Het was tijd voor een carrièreswitch, van de zorg naar de mediawereld. Temeer omdat hij de zorg ook wel eens erg zwaar vond. En een sector waar hij zijn creativiteit niet echt kwijt kon. Vanuit zijn ervaringen en interesse werd Maarten in 2017 directeur van de lokale omroep RTV Arnhem. De opdracht: blaas nieuw leven in de omroep. Dat lukte uitstekend. In 2018 verhuisde hij naar Gorinchem. Omdat zijn ouders wat op leeftijd raakten en hij het belangrijk vond om dichtbij hen te zijn. Hij is dan 34 jaar, inmiddels ‘ondernemer in marketing’ en media-adviseur.
Vrijwilligerswerk
In 2020 richtte hij als vrijwilliger het COC in Gorinchem op en in 2021 de speelgoedbank, samen met Coby Dekker. “Toen ik op mijn zestiende Gorinchem verliet, wist ik al dat ik homoseksueel was. Toen ik op mijn 34ste in Gorinchem terug kwam, merkte ik dat er qua klimaat wat betreft emancipatie nog weinig was veranderd. Er was überhaupt weinig aandacht voor emancipatie van minderheden. Reden om bij de COC aan te kloppen met de vraag of ik in Gorinchem een afdeling kon beginnen. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor kwetsbare minderheden. Vanuit mijn eigen achtergrond heb ik me wat meer ingezet voor de LHBTI+-gemeenschap.”
Wakker schudden
“Ik geef de gemeente gevraagd en ongevraagd advies. Over de toegankelijkere thema’s zoals armoedebestrijding vinden we elkaar gemakkelijk. Als het gaat over de wat spannendere thema’s zoals suïcide preventie en de positie van transpersonen, hebben we wat vaker een discussie met elkaar. De gemeente heeft natuurlijk een bredere verantwoordelijkheid en staat voor alle inwoners. Maar ik zie het wel als mijn taak om anderen wakker te schudden en aan te geven dat er onderwerpen zijn waar we iets mee moeten. Zoals de Heks van de Helmsteeg en het slavernijverleden van Gorinchem. Ik denk dan graag mee met de gemeentebril op hoe we daar iets mee kunnen. Vrucht daarvan is onder meer de plaatsing van het standbeeld Stille Strijd voor het gemeentehuis afgelopen juli. Dat vroeg aandacht voor het stijgend aantal suïcides onder jongeren en het taboe om daar open met elkaar over te praten.”
Ook nog
Maarten zit vol met verhalen. Zo vertelt hij ook nog over:
- zijn interesse in geschiedenis. Dat we moeten leren van het verleden. Heel veel dingen van ‘nu’ zijn ‘toen’ ontstaan. Waar komen bepaalde gedragingen, zoals haat naar sommige groepen, vandaan? Een deel van het antwoord vinden we in het verleden.
- de Stolpersteine poetsdag in Gorinchem. Door deze gedenkstenen samen met kinderen van de basisschool te poetsen, komen de verhalen die erachter zitten naar boven. Het vertellen van die verhalen is belangrijk.
- Zijn samenwerking met Coby Dekker in de speelgoedbank, wat inmiddels ook heeft geleid tot speelgoedzendingen naar aardbevingsgebieden in Turkije en Marokko en boeken, les- en leesprogramma’s voor bibliotheken in Suriname.
Wil je zelf met Maarten in gesprek? Neem contact op via maarten@cocrotterdam.nl of bel hem op 06 1939 1275.
gepubliceerd op 5 november 2024