'Kom maar op met je vragen en ideeën'
We gebruiken deze twee woorden vaak: onze (samenwerkings)partners. Maar wie zijn dat eigenlijk? En wat drijft deze mensen om onder meer met de gemeente samen te werken? We zetten ze 1 voor 1 in het spotlicht, onze samenwerkingspartners: deze keer de bevlogen Anneke Heidema van Wijkcentrum Rozenobel.
Buurtverbinder
Zeg je Wijkcentrum Rozenobel, zeg je onder andere Anneke Heidema. Als buurtverbinder staat ze aan de wieg van stichting Rozenobel, die in 2020 het levenslicht zag. Daarvoor waren er activiteiten in de toenmalige recreatiezaal van het pand aan het Dukatenplein 2 voor senioren. Dat gebeurde op een gegeven moment nog bij de gratie van de inzet van vrijwilligers met ondersteuning door de opbouwwerker. Hoogste tijd voor een structureel fundament, een organisatie in de vorm van een stichting met bestuur. “Met als doel om activiteiten voor iedereen te houden, voor alle leeftijden en culturen, in de buurt en buiten de buurt”, vertelt Anneke.
Samenwerking essentieel
Anneke ziet zichzelf als initiator, facilitator en verbinder. Veel ideeën voor bijeenkomsten en activiteiten komen mede uit haar koker. Meestal zijn andere partijen de eigenaar van deze activiteiten, die wel plaatsvinden in het Wijkcentrum. Anneke: “Daarom is samenwerking voor de Rozenobel essentieel. Samenwerkingen zijn dynamisch en niet altijd voorspelbaar. Daarom hechten we veel belang aan het benadrukken van onze netwerkende en samenwerkende houding. Het motto ‘Meedoen, met elkaar, met respect’ gaat ook hier op.”
Olievlekwerking
De gemeente is één van de partners. Rozenobel ontvangt jaarlijks subsidie en er zijn lijntjes met onder meer Samen Gorinchem, Gorinchem Gezond, Gorinchem Beweegt en Gorinchem Inspireert. “Zo houden we eenmaal per maand een bijeenkomst waarbij we koken en eten met wijkbewoners. Daarbij heeft gewichtscoach Marijke Zwart zich aangesloten. Zij stimuleert gezond eten. Ik ken haar van Gorinchem Gezond. Daar heb ik ook Monique den Breejen ontmoet, van FitWalk. Die ontmoeting leidde weer tot een samenwerking om mensen die niet gewend zijn om te bewegen toch in beweging te krijgen. Zo zie je wat netwerken oplevert. Daardoor ontstaat een olievlekwerking met nieuwe samenwerkingen en mooie initiatieven als resultaat.”
Bevlogen inzet
Hoe ziet Anneke de positie van Rozenobel in het zorglandschap? “Als een soort VVV in relatie tot zorg. Zorg voor mensen in de breedste zin. Of het nu gaat om mentale of fysieke problemen. Mijn passie zit in mijn nieuwsgierigheid naar mensen, naar hun verhaal en hun behoeftes. Ik probeer met een open vizier te kijken en haal mijn energie uit de positieve ontwikkelingen die ik zie. Daaraan aan te mogen bijdragen is een geschenk. Iedereen is dan ook welkom en kan bij ons terecht met vragen en ideeën. Dus kom maar!”
Meer informatie
- e-mail naar Anneke: contact@rozenobel.nl
- bel met Anneke: 06 1813 3489
gepubliceerd op 5 juni 2023