"Verbinding is het sleutelwoord"
“Je huurt mijn hoofd in, maar krijgt mijn hart er gratis bij.” Aldus Syndion-bestuurder Harry Vogelaar over Harry Vogelaar. Hij praat niet graag over zichzelf. Maar hij praat wel graag :-). Over mensen, verbinding en ecosystemen. En op de vooravond van zijn pensioen heeft hij nog heel wat te vertellen.
Harry woont in Utrecht en werkte altijd in maatschappelijke organisaties. Ook was hij politiek actief. Het draait voor hem om ‘de mens’, meer dan om ‘de organisatie’. De functie bestuurder bij Syndion is hem dan ook op het lijf geschreven. Dat avontuur begon elf jaar geleden en stopt in oktober dit jaar. “Ik blijf nog wel voorzitter van de raad van commissarissen van de Tomingroep in Almere. Dat is een werk-leerbedrijf, vergelijkbaar met Avres in Gorinchem. Daar kan ik mijn energie mooi in kwijt. En verder kijk ik wel wat er op mijn pad komt waar ik van maatschappelijke meerwaarde ben.”
Harry de Haas
Op de vraag ‘Als je een dier zou zijn, dan ben ik een …’ zegt Harry: “Een haas, want als ik nodig is, trek ik een sprintje.” Die eigenschap komt hem goed van pas. Waar hij af en toe zo hard voor rent? “Verbinding is het sleutelwoord. Mensen ervaren een basis bestaanszekerheid als ze een woning hebben, een inkomen en werk en/of zinvol bezig zijn. Vanuit die veiligheid kunnen ze zich verbonden voelen. Dus prettig, gezien en gehoord. Dus beter in je vel. En daar werken we allemaal zo hard voor samen. Organisaties, gemeenten… we hebben elkaar keihard nodig.”
Eigen bubbel
Die verbinding is volgens Harry namelijk belangrijker dan ooit: “In deze tijd is individualisme troef en de samenleving versplintert. Mensen leven in hun eigen bubbel, langs elkaar heen. Tel daarbij op de tekorten aan personeel, de stijgende kosten van zorg en welzijn, de toenemende vraag door de vergrijzing: de druk neemt alsmaar toe.”
Ecosystemen
De oplossing? “Samenwerken en verbinden. Voorkomen dat we in organisaties, systemen en processen denken. Niet fuseren en organiseren, maar overstappen op ecosystemen. Waarbij iedereen zelfstandig blijft en vanuit de resultaten gaat werken, continu in wisselwerking met elkaar en in beweging. Zo dicht mogelijk bij de mensen waar het over gaat. Het brede belang voor ogen houden, niet alleen het eigen belang. Over je eigen schaduw heen stappen.”
Zeggenschap
“En nou niet weer maanden gaan vergaderen om daar weer een systeem voor op te zetten”, waarschuwt Harry. “Neem voorbeeld aan burgerberaden, locatieberaden, wijkberaden: zorg ervoor dat de inwoners zeggenschap krijgen. Dat leidt tot eigenaarschap en verantwoordelijkheid.”
Tijdig bijsturen
Tot slot: je kunt Harry en zijn collega’s bij Syndion ’s nachts wakker bellen als het gaat over iemand die de verbinding dreigt kwijt te raken. “Om een voorbeeld te noemen: als iemand onbegrepen gedrag in de wijk vertoont, komt er al snel een GGZ-stempel op. Terwijl die persoon misschien gewoon onvermogend is om de situatie te snappen, grip aan het verliezen is of al kwijtgeraakt is. Als je daarop tijdig kunt bijsturen, dan voelt diegene zich niet (meer) onbegrepen. En kan de verbinding weer aangaan, met zichzelf en met de omgeving.”
gepubliceerd op 1 juli