‘Samen met onze partners, dat waardeer ik enorm’
Planoloog van huis uit met een drijfveer om de wereld te verbeteren, richt Iemke Bruseker - samen met alle partners - de afgelopen jaren het sociale landschap van de gemeente Gorinchem in. Het gesprek met haar leert onder meer: je kunt het meisje wel van het platteland halen, maar het platteland niet uit het meisje 😊
Toen Iemke vier jaar geleden begon als ISB-coördinator, was ze al meer dan bekend met Gorinchem en omstreken. In 2019 kwam ze in dienst bij de gemeente, werkzaam in de woonhoek. En de jaren daarvoor werkte ze als programmamanager van het regiobureau Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Dat was een samenwerkingsverband ter bevordering van de bestuurlijke samenwerking tussen de destijds zes gemeenten. Door die functie kent ze Gorinchem en de omliggende regio op haar duimpje.
Buitenkind
Geboren in Zaandam, opgegroeid aan de rand van de Veluwe, een buitenkind. Na het kopje thee na school was Iemke weg. Doei. Naar buiten. Met anderen leuke dingen bedenken en doen. En dat is eigenlijk wat ze in haar huidige functie nog steeds doet: er constant op uit trekken, met anderen, ‘dingen’ opzetten en ontwikkelen. “Ik heb echt een van de leukste banen van de gemeente. Dat ik me zo breed in het sociaal domein mag begeven samen met al die partners, die zo enthousiast meewerken. Dat we het met elkaar over de goede dingen hebben. Dat waardeer ik enorm.”
Groen
“Ik heb milieukunde in Deventer gestudeerd. En daarna planologie in Wageningen. Dus mijn achtergrond is eigenlijk landschapsverbetering, de landschappelijke/ecologische kant van het milieu. De wereld verbeteren, de wereld mooier maken: dat is mijn drijfveer. Hoe dat kan via groen/milieu/landschap? Groen werkt goed voor mensen. Hoe meer groen, hoe eerder je naar buiten gaat. Mensen voelen zich dan mentaal beter; je kunt er doorheen wandelen, ervan genieten, anderen ontmoeten. Ik vind het interessant om die verbinding te zoeken tussen de mens en het landschap en hoe we dat willen en kunnen gebruiken. Hoe groen voor ons kan werken. Groen heeft naast een ecologische waarde ook een sociale meerwaarde. Tegelwippen, geveltuintjes, wijkmoestuinen: allemaal geweldige initiatieven die meerdere doelen dienen.”
Paradijsje maken
Over moestuinen gesproken: als Iemke niet werkt, is ze vaak in haar moestuin te vinden. Sinds 2002 achter haar Gorinchemse woning bij haar buren, vanaf januari/februari 2025 als het moestuinseizoen begint op eigen grond bij haar nieuwe huis in Oost-Nederland. “Want ja, ik ben onlangs verhuisd. Ik zocht eigenlijk een tiny house in een mooie, natuurlijke omgeving; het werd een huis op het platteland met een mooie tuin. Waar ik naar hartenlust mijn paradijsje van ga maken.”
Keukenprinses
Wat haar zo trekt aan een moestuin? “Dat je gewoon naar buiten loopt en je eten uit je tuin haalt. Wat je eet, zie je opgroeien. Het begint eind januari al. Voor mij breekt dat de winter. Want aan mijn moestuin beginnen, dat voelt alsof het lente is. Moestuinieren brengt momenten van bezinning, rust en bewustzijn over eten en hoe je voedsel bewaart.”
Want van de vruchten maakt Iemke dan weer jammetjes, pickles en compotes. Favorieten van eigen bodem zijn snijbiet en palmkool. Op de vraag of ze een keukenprinses is, volgt een bescheiden knikje. Je moet haar nergens voor wakker bellen, maar voor een lekkere (al dan niet eigen gemaakte) rendang (stoofgerecht) of Indiase schotel komt ze haar bed wel uit.
ISB 1,1
Het is de planoloog in Iemke die, voorheen meer milieugedreven en nu meer sociaal-groen-gedreven, haar talent nu inzet om weer iets (nieuws) op touw zetten: het vervolg op het Integraal Sociaal Beleid, het ISB 1,1. Dat werkt zo ongeveer als in haar moestuin: zaaien, verzorgen, oogsten, van genieten. Samen met de partners het sociaal landschap uitbouwen tot wat haar drijft: “Een mooie wereld, waarin mensen meer naar elkaar omkijken, meer voor elkaar zorgen en aardiger zijn voor elkaar!”
Contact
Iemke is er altijd wel voor in om een ergens een boom over op te zetten. Neem contact met haar op via integraalsociaalbeleid@gorinchem.nl.
gepubliceerd op 1 juli 2024