Van jongs af aan in de jeugdgezondheidszorg
Ze noemt zichzelf een zorgzaam type, met oog voor kinderen en jongeren. Van kinds af aan was haar droom om verpleegkundige te worden in het ziekenhuis. Lonneke Korten-Visser. Haar carrière begon met oppasbaantjes en sindsdien is ze altijd in de jeugdgezondheidszorg gebleven. “Ik wil kansengelijkheid bevorderen; iedereen verdient een kans.”
De hbo-studie verpleegkunde was een logische keuze voor Lonneke na het atheneum. Ze studeerde af in de jeugdgezondheidszorg. Wat haar zo aan kinderen/jeugd trekt? “Ik vind kinderen echt leuke wezentjes, en ook kwetsbaar en afhankelijk. Ze hebben hun hele toekomst nog voor zich. Eigenlijk moet het niet uitmaken waar je wiegje staat, in welke plaats, wijk of huis. Het is mijn uitdaging om daar ook echt voor te staan. Om die kansengelijkheid te bieden en te bevorderen.”
Piepjong
Ze was eigenlijk zelf nog piepjong, 21 lentes, toen ze na haar studie in de jeugdgezondheidszorg begon als jeugdverpleegkundige in Wageningen. De droom om in het ziekenhuis in de verpleging te werken, maakte ze waar. In 2004 werd ze kinderverpleegkundige in het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. Waar ze echt alle soorten wiegjes zag staan. Met daarin kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend was dat ze meteen al mooie kansen kregen in het leven. Schrijnende gevallen soms, van kindermishandeling tot kinderen die bij hun moeder werden weggehaald, uit voorzorg.
Vier jaar later ging ze terug de jeugdgezondheidszorg in, omdat ze in het ziekenhuis niet echt haar wens om te begeleiden kwijt kon. “Ik kon een kindje daar verzorgen en medicatie geven en een oppervlakkig gesprekje aangaan met ouders. Maar ik wilde meer ondersteuning kunnen bieden. Daarnaast was ik zelf in verwachting. Ik vond het daarom ook prettiger om regelmatig werk te hebben.”
Leidinggevende bij Jong JGZ
Stap voor stap is Lonneke gegroeid in de jeugdgezondheidsorganisatie tot de leidinggevende functie die ze nu heeft bij Jong JGZ. “Het is echt een hele diverse functie. Geen dag is hetzelfde. Ik zorg dat mijn teams op orde zijn, dus dat er genoeg mensen zijn om het werk te doen. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk naar iemands talenten en expertise te kijken. Om het werk met passie te kunnen doen voor onze cliënten”, vertelt ze. Ze staat in haar werk in elk geval voor twee begrippen: normaliseren en preventief.
Normaliseren
“Kinderen krijgen vandaag de dag snel een labeltje, dat ze dit hebben of dat ze dat hebben. Sommige dingen horen nou eenmaal gewoon bij peutergedrag, of bij een puber zijn. Heel normaal. Een stukje goede voorlichting over wat bij een bepaalde leeftijd hoort, kan al heel veel goed doen. Zonder trouwens degenen tekort te doen met wie wel echt iets aan de hand is. Want er zijn genoeg mensen met (gezondheids)problemen.”
Preventief
Waar denk je eerder aan als iemand van de trap gevallen is, aan het gebroken been dat moet herstellen of aan hoe je dit wellicht had kunnen voorkomen? Bijvoorbeeld door het plaatsen van een traphekje. Het vergt soms extra energie om de vervolgstap naar preventie te maken, maar die stap is minstens zo belangrijk. Het is mijn missie om preventie op de kaart te krijgen. Gelukkig is daar steeds meer oog voor. Maar nu moeten we het ook werkelijk in de praktijk gaan faciliteren, neerzetten. Die stap moeten we durven zetten met elkaar.”
Samenwerken
Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen, scholen, gemeente… Het netwerk waarin Lonneke opereert, is groot. Ze zegt: “Wat zien we? Wat willen we met elkaar? Welk aanbod moet er komen? Wat is het beste? Wij signaleren vanuit de jeugdgezondheid natuurlijk veel. Bij kinderen, jongeren en ouders. Denk aan de mentale problematiek bij de jeugd. Aan de kwetsbare vrouwen die zwanger zijn. We zien ook steeds meer overgewicht, kinderen die langdurig niet naar school gaan. Daarover gaan we in gesprek met partners en zoeken we de samenwerking op.”
Gezelligheid
Lonneke blijft zichzelf ondertussen ontwikkelen, onder meer via trainingen en een masterclass. Want ze is nog lang niet uitgekeken op de sector waarin ze werkzaam is. Inmiddels heeft ze drie zoons, nu 8, 13 en 15 jaar. Een man, een kat en een druk sociaal leven en gezinsleven. Ze houdt van gezelligheid, van avontuurlijk op reis gaan (ook naar New York en Noorwegen). Thuis moet ze soms haar leidinggevende capaciteiten inzetten als het gaat om praktische zaken. Een gezin is soms net een logistieke onderneming. Op werk wordt er ook weleens een beroep gedaan op haar moederhart. Van alle markten thuis dus ☺️
Meer informatie
E-mail naar Lonneke: l.korten@jongjgz.nl
Ga naar de website van Jong JGZ.
gepubliceerd op 29 maart 2024