‘Volg je hart, maar gebruik je hoofd’
Ze begon 32 jaar geleden als maatschappelijk werker en verwacht dat ze tot haar pensioen wel in het sociaal domein werkzaam blijft: Louise de Hek, 54 jaar. Teamleider van het Sociaal Team Gorinchem vanuit De Sociale Basis onder de paraplu van MEEVivenz. Ze is nu 32 jaar in dienst bij deze organisatie: “Ik heb bewust gekozen voor dit vak om er te kunnen zijn voor de medemens.”
Louise is moeder van twee, waarvan er eentje al uit huis is en de ander het nest volgend jaar verlaat. Ze woont in Barendrecht, kan verdrinken in boeken, houdt van wandelen in bijvoorbeeld Zwitserland en legt nog wel eens een puzzel om haar hoofd te kunnen legen. Bovenal staat en gaat ze met heel veel energie voor andere mensen.
Louise is een graagprater. Ze citeert haar man: “Jij hebt van jouw hobby jouw beroep gemaakt.” Een vraag-antwoord-uitwerking van het interview past het beste bij dit artikel over haar.
Wat is jouw drijfveer?
Ik ben altijd zorgzaam voor en betrokken bij anderen geweest. Op de basisschool al. Ik was als kind open en spontaan. Ik herinner me nog dat ik in de zesde klas (nu groep 8) een knuffeltje kreeg. Omdat ik altijd zo behulpzaam was. Toen al nam ik het op voor kinderen die wat aan de kant stonden.
Iedereen heeft natuurlijk een rugzakje waarin dingetjes uit de jeugd zitten. Ik ook. Mijn basis is gewoon heel goed. Maar: vanaf mijn pubertijd was mijn moeder minder thuis vanwege haar werk. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf. Als ik de ene keer thuis kwam was ze er wel, de andere keer was er niemand. Dan ging ik bij de buurvrouw een kopje thee drinken. Omdat ik toch mijn verhaal kwijt wilde. Vanaf die leeftijd kwam ik versneld op eigen benen te staan en heb meer mijn eigen pad gekozen. En mijn hart gevolgd. Die ontwikkeling heeft geleid tot mijn levensmotto: ‘Volg je hart, maar gebruik je hoofd’. In die volgorde dus.
Waarvoor klopte jouw hart het snelst?
Wat je mist, dat ga je zoeken. Bij mij zat dat in het ‘sociale’, het contact. Er voor anderen zijn en met anderen zijn. De zorgkant dus, de hulpverlening. Mijn ouders, middenstanders en ondernemers, hadden nog zoiets van ‘ga dan personeel en organisatie doen, de HR-kant’. Maar nee, ik wilde echt graag de maatschappelijke richting op en koos voor de vierjarige HBO-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening in Rotterdam, vergelijkbaar met de huidige opleiding Social Work.
Hoe ben je bij MEEVivenz terechtgekomen?
Via mijn stage van de opleiding. En ik werk daar nog steeds, dus nu 32 jaar in dienst. Ik voelde meteen dat ik daar helemaal op mijn plek zat. Ik kon als jonge maatschappelijk werker in een ervaren team komen werken op het hoofdkantoor in Zwijndrecht. En heb heel veel mooie uitdagingen gehad in mijn werk. Algemeen maatschappelijk werk, bedrijfsmaatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk….
Je hebt dus eigenlijk alle hoeken van het maatschappelijk werk wel gezien en gedaan?
Jazeker. En van werken met individuen tot groepswerk; van de gesubsidieerde kant tot de commerciële kant. Lang verhaal kort richting mijn huidige functie: toen de kinderen al wat ouder waren ben ik 5 jaar geleden wat meer gaan werken. Om vervolgens te solliciteren op de functie teamleider vanuit De Sociale Basis. Drie jaar geleden ben ik bij het Sociaal Team Gorinchem gekomen.
Ik stuur daar de medewerkers (degenen die werken met 18-plussers) aan die in dienst zijn bij De Sociale Basis in hun dagelijkse werkzaamheden. Dat kan ondersteuning zijn bij een casus waar ze in vastlopen. Dat kan een vraag zijn over een vacature die gaat komen. Dat kunnen verzuimgesprekken zijn als mensen langdurig ziek zijn. Daarnaast onderhoud ik de netwerkcontacten met de gemeente en de andere partner.
Je staat dus minder met de voeten in de klei?
Inderdaad, ik zie geen cliënten. Maar dat vind ik prima. Omdat ik collega’s begeleid, ben ik best nog wel eens betrokken bij een complexe casus. Ik heb het tot mijn vijftigste het fijnst gevonden om mensen te helpen, ze krachtiger te maken. Handvatten aanbieden om ze weer een beetje op de rails te krijgen vanuit het mentale stuk. Ik vond dat leuker dan met mensen in papieren te zoeken en me over budgetten te buigen. Maar je groeit en ontwikkelt zelf ook. Ik ben er nu nog steeds voor mensen, maar dan voor de mensen die andere mensen helpen, de medewerkers.
Hoe vind je eigenlijk dat het nu gaat, in de maatschappij?
Ik maak me wel zorgen. Huisvesting, arbeidsmarkt, de toeslagaffaire, de individualisering (mensen werken heel hard en hebben minder tijd voor anderen), de aankomende bezuinigingen die de inwoners gaan voelen en de mensen op de werkvloer door de werkdruk die daardoor zal toenemen… Maar ik zie door de loop der jaren ook een golvenweging. We hebben eerder die woningnood gehad. Er speelden eerder andere bezuinigingen of situaties waarvan mensen de dupe zijn geworden.
Wat is er nodig?
Er is niet een toverstafje dat 1-2-3 een oplossing biedt. Maar wat helpt:
- het aantal vrijwilligers uitbreiden
- er meer voor elkaar zijn
- hou eens wat meer een oogje in het zeil
- informeer eens bij een ander over wat hij/zij op het bordje heeft liggen
- inzetten op preventie.
En: cliënten moeten weten dat de verantwoordelijkheid altijd bij henzelf ligt. Zij hebben de regie.
Met elkaar om tafel
Wat ook belangrijk is, is dat samenwerkingspartners met elkaar om tafel zitten, onderling korte lijntjes hebben en samen naar oplossingen zoeken. Een goed voorbeeld is de proeftuin Maatwonen. Daarin kijken we hoe je mensen van begeleid wonen naar zelfstandig wonen kunt krijgen. Hoe organiseer je dat en wat is daarvoor nodig? In het kernteam zitten onder meer het Leger des Heils, Avres, de woningbouwvereniging, het Sociaal Team Gorinchem, Antes GGZ en de gemeente. Ook de projecten Welzijn op Consult en Netwerkversterking zijn mooie vruchten van de samenwerking.
Wat doe jij zelf om in balans te blijven?
Ik ga veel naar buiten, lekker wandelen. En ventileren. Gewoon vertellen. Daarvoor heb ik ook echt wel een netwerkje om me heen. Zowel in mijn werk als privé. Ik kan niet dingen voor mezelf houden. Als er iets niet lekker zit, dan moet ik dat wel kunnen bespreken met iemand. Andersom geldt ook: als je iets aan mij kwijt wilt, kom dan meteen naar me toe. En heb je een goed idee waarvoor we kunnen samenwerken? Neem contact met me op.”
Dus, wat zijn jouw contactgegevens?
Louise de Hek, bel mij op 06 3194 5622 en e-mail me: louise.dehek@meevivenz.nl.
gepubliceerd op 1 oktober 2024