‘Wat ik doe, is een betaalde leefstijl’
“Voor mij geldt: jongerenwerk doe je niet, jongerenwerker ben je. Als ik op vakantie ben, sta ik ‘uit’. Voor de rest sta ik aan. Dat betekent kijken, de omgeving scannen, praten. Dat past bij me, dat is wie ik ben”, vertelt Nick Dees, jongerenwerker bij The Mall jongerenwerk in Gorinchem.
Nick is sinds 2014 jongerenwerker in Gorinchem en werkt sinds 2022 in Gorinchem-Oost, waar hij zelf ook woont met zijn gezin. Daarvoor woonde de geboren Zeeuw, die in Friesland opgroeide in Ede, waar hij hetzelfde werk deed. Hij zit nu, op zijn 35ste, meer dan 15 jaar in dit vak. Hoe hij hierin gerold is? “Ik volgde de sportopleiding CIOS in Heerenveen, met als profiel buitensport en bewegingsagogie. Een bewegingsagoog biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan met als doel een bijdrage te leveren aan de psychosociale, lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Tijdens mijn stage kwam ik in aanraking met jongerenwerk. Die combinatie, beweging en jongeren, was het helemaal voor mij. Om dat werk te kunnen doen, moest ik nog wel deeltijd de social work opleiding volgen.”
Positie innemen
Hij was dus zelf ook ‘jong’ toen hij aan de slag ging met leeftijdsgenoten. Dan moet je best wel stevig in je schoenen staan. Hoe slaagde Nick daarin? “Daar heb ik goed over nagedacht ja. Hoe mezelf te onderscheiden, welke rol ik daarmee voor mezelf kon creëren om een relatie te kunnen opbouwen met jongeren. In mijn geval was dat sport. Dat was mijn vaardigheid die ik inzette om een positie in te nemen. Wat ook hielp was dat ik er ouder uitzag dan dat ik was.”
Over bewegen
Nick zegt: “We zijn geen wandelende hersenpan, maar een mens in een lijf. Het is ook goed om daarmee bezig te gaan. En voor heel veel jongeren geldt ook dat zij soms veel stil zitten. Juist dan is het goed om in beweging te komen. Een voorbeeld: we hebben met een groep skaters die in het wijkpark actief waren, een skateschool opgezet. Daar kunnen kinderen en jongeren, elk jaar in mei, gratis terecht om de basis van het skateboarden te leren. Dat is ook goed voor de trainers die er al skaten. Ze zijn nu namelijk een voorbeeldfiguur. Instructies geven. Voor een groep staan. Iets presenteren. Hoe breng je iets over? Kun je feedback geven en ontvangen? Op welke manier zeg je iets? En: hoe ga je om met het materiaal en hoe zorg je goed voor de omgeving? Daar komen dus allerlei sociale competenties bij, op een hele creatieve manier. Het is daarnaast mooi om te zien wat daar allemaal ontstaat aan ontmoetingen tussen jongeren met verschillende achtergronden die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Daar word ik blij van.”
Meer susser dan vechter
Op de middelbare school was hij iemand die liever praatte dan zijn best deed. Hij was gevoelig voor sfeer en droeg al kletsend bij aan een goede sfeer. Eerder een susser dan een vechter. “Ik ben me altijd bewust geweest van het feit dat je invloed kunt uitoefenen in een groep. Op een positieve en op een negatieve manier. In die tijd waren er ook heropvoedingsprogramma's op televisie, zoals van etter tot engel. En zag je veel over heropvoedingskampen. Dat leek me toen al wat: jongeren – heropvoeding – buitensport…
Nick kreeg van zijn ouders alle ruimte om zijn eigen keuzes te maken. “Ik kom uit een stabiel gezin en kreeg alles wat ik nodig had. Toen ik -net achttien geworden- naar Amerika wilde om als buitensportinstructeur op een zomerkamp te werken, kon dat. Wilde ik voetballen, dan deed ik dat. Ik weet dus wat de waarde is van een fijne basis hebben. Veel jongeren wantrouwen het systeem en hebben geen rolmodel.”
Grote uitdagingen
Nick vindt dat de jongeren van nu het best wel zwaar hebben. De uitdagingen van nu zijn echt anders dan de uitdagingen toen hij jong was. Hun positie op de arbeidsmarkt. Hoe moeilijk het is om een woning te vinden. De impact van geïsoleerd leven tijdens de coronapandemie. Forse studieschulden. Keuzestress in relatie tot het enorm aantal opleidingen die er zijn. De vlucht in social media waar zich ontzettend veel afspeelt waarvan ouders geen weet hebben… om maar wat te noemen.
Vaderrol
Nick is vader van twee jongens, 6 en 1 jaar oud. Hoe kijkt hij als jongerenwerker tegen zijn vaderrol aan? “Een pedagoog zei eens: ‘Vroeger had ik geen kinderen en drie opvoedmethodes. Nu heb ik drie kinderen en geen opvoedmethodes.’” Wat zijn jouw opvoedmethodes? “Ik denk dat je uiteindelijk moet terugvallen op de waardes die je hebt. Dat je niet vanuit methodes moet werken, maar vanuit authenticiteit.” Wat zijn jouw waardes dan? “Heldere kaders, eigen verantwoordelijkheid, autonomie, bewegen, een duidelijke structuur en je leren te verhouden tot een systeem.”
Samenwerken en communiceren
We hebben het ook nog over hoe je jongeren in deze tijd het beste kunt helpen. Dat preventie belangrijk is, maar hoe richt je dat in? Dat hij staat voor ‘1 gezin 1 plan’, de hulp weer dichtbij krijgen. Dat samenwerking en communicatie met anderen zo wezenlijk is. Dus bij deze een open uitnodiging om contact op te nemen met Nick/The Mall als je daar behoefte aan hebt, of je nou psycholoog bent, docent, ouder of jongere zelf, van een buurthuis of een maatschappelijke instelling uit Oost (of noord, zuid en west Gorinchem): nick.dees@yfc.nl, 06 3717 6467.
gepubliceerd op 5 februari 2024