Zwarte panter met gestrekte benen op de barricade
Noem haar een buitenbeentje, wat rebels, ‘eigen’: Tamara Kinnigin, projectleider van de in 2019 opgerichte PEERpoint Herstelacademie in Dordrecht. Dat sinds augustus vorig jaar ook onderdak heeft gevonden in Gorinchem, elke woensdag bij Wijkcentrum Rozenobel. Het is een organisatie gebaseerd op de herstel-ondersteunende visie op zorg die Tamara van harte onderschrijft: laat mensen vooral zélf de regie pakken op hun herstel.
Zelf-zelf-zelf
Tamara kan de dingen op een overduidelijke manier overbrengen. Zoals haar mening over herstellen: “Herstellen is niet genezen. Herstellen is ontdekken wat nog allemaal wel kan. Het is daarbij belangrijk dat mensen zelf in charge zijn. Dat ze dat kunnen, weten ze vaak diep van binnen wel, maar zien ze niet altijd. Ik wil mensen ondersteunen om zelf de regie weer te pakken. Ik zeg altijd: je hebt maar één leven. Dat is van jou. Jij mag er iets van maken. Bij shit heb je hulp nodig maar niemand komt je redden. Je partner niet, je ouders niet, je hulpverlener niet. Je moet, nee je mág het echt zélf doen.”
Leukste baan ooit
Na haar VWO heeft Tamara HBO Management en HBO Coaching gedaan. Ze vindt het leuk om nieuwe dingen op te zetten en tekent daarbij liever buiten dan binnen de lijntjes. Of het nou om een werkbemiddelingsbureau in Den Haag voor ex-gedetineerden gaat of over de PEERpoint Herstelacademie: “Ik bewandel niet de gebaande paden. Daarnaast vind ik het fijn om hetgeen dat ik heb neergezet, ook uit te bouwen. Projectleider zijn van PEERpoint is echt de leukste baan die ik ooit heb gehad. Ik begon er alleen. Ben wel 28 keer naar de IKEA gereden. En wat heb ik veel poten onder veel stoelen gedraaid. Inmiddels werken we met zeven gediplomeerde ervaringsdeskundigen en zes gemotiveerde vrijwilligers samen.”
Ervaringsdeskundigen
Even geknipt en geplakt vanuit de PEERpoint-website: (…) Iedereen die een levensontwrichtende gebeurtenis heeft meegemaakt en die gemotiveerd is om in eigen regie en samen met lotgenoten (peers) te werken aan een leuker leven, is welkom. PEERpoint wordt gerund door ervaringsdeskundigen. Mensen die zelf een levensontwrichtende gebeurtenis hebben meegemaakt, die hun leven nu weer grotendeels in balans hebben, en die een opleiding hebben gevolgd om te leren hoe ze met hun herstelervaring anderen kunnen ondersteunen. De ervaringsdeskundige medewerkers worden ondersteund door gemotiveerde vrijwilligers. (…)
Zingeving
Tamara kan meepraten over gebeurtenissen die je leven ontwrichten. Op jonge leeftijd is ze tien jaar lang heroïneverslaafde geweest. In 2012 kreeg ze een flinke burn-out. En onlangs (2021) heeft ze nog een pittige echtscheiding mogen verwerken. Tamara is een ervaringsdeskundige op het gebied van herstellen. Daar komt ook een groot deel van haar drijfveer vandaan: “Zingeving. Het cirkeltje is rond. Ik kan de geleerde lessen in mijn eigen leven delen met lotgenoten. Niet door te zeggen hoe zij het moeten doen. Maar door ze de ruimte te geven daar zelf achter te komen.”
Gestrekte benen: De geboren Rotterdamse is opgegroeid in de jaren zeventig. “Ik was een meisje dat deels paste in de tijdsgeest van toen: lief en gehoorzaam. Maar er zit ook iets sterks en onafhankelijks in mij. Daardoor zat ik vaak in een complexe spagaat. Zou ik daar die gestrekte benen aan over gehouden hebben?”, vraagt ze zich lachend af.
Zwarte panter: Af en toe gaat ze ‘er’ inderdaad met gestrekte benen in. Bijvoorbeeld als ze praat met mensen die andere ideeën en visie hebben over de zorg. Ook gaat ze de barricade op voor lotgenoten. Als ik een dier zou zijn, zou ik een zwarte panter zijn. Die kan lekker rustig in het gras liggen te genieten. Maar ‘when the shit hits the fan, dat haalt zij fel uit.”
Supermooi proces
Dus: een zwarte panter met gestrekte benen op de barricade. En waarvoor? “In de kliniek waar ik anderhalf jaar verbleef kwamen ze niet achter de oorzaak van mijn verslaving. Een leuke jeugd, fijne ouders, geen vreselijke dingen meegemaakt… ook daar was ik een buitenbeentje. Daarom ben ik zélf op onderzoek gegaan naar en over mezelf. En wat voor mij werkte om te herstellen. Dat is een supermooi proces dat ik iedereen gun. Er zelf achter komen. Vaak dacht ik: ‘Ik kom er niet meer uit.’ En tot mijn eigen verbazing lukte dat dan toch. En zo kwam ik achter twee van mijn belangrijke talenten/kwaliteiten: veerkracht en doorzettingsvermogen.”
Waardevolle aanvulling
“Ik heb veel aan de gemeente Gorinchem. Het is een erg betrokken gemeente die dicht bij de burgers staat, toegankelijk en geïnteresseerd is. Warm. Ze promoten PEERpoint en leggen verbindingen tussen ons en andere organisaties. En dat is belangrijk, want we hebben elkaar nodig. Wij zijn een waardevolle aanvulling voor, tijdens en na de reguliere zorg. Daarnaast: wij kunnen er voor bepaalde mensen, bijvoorbeeld in een crisissituatie, niet zijn. Daarom is het belangrijk dat we, de zorginstanties en hulpverleners, elkaar blijven vinden.”
Meer informatie
e-mail naar Tamara: tamara@peerpointherstelacademie.nl
de website van PEERpoint Herstelacademie: www.peerpointherstelacademie.nl
gepubliceerd op 30 november 2023