Stille Strijd in Gorinchem
Gorinchem heeft hoog bezoek van maandag 1 tot maandag 15 juli. Dan staat het kunstwerk Stille Strijd op het plein voor het gemeentehuis. De oproep aan jou is: maak gebruik van deze bijzondere gast om de onderwerpen depressie van en zelfdoding onder jongeren bespreekbaar te maken.
foto: Paul van der Veer
Taboe op depressie
Het Stille Strijd kunstwerk van kunstenaar SAZZA (Saskia Stolz) reist door heel Nederland en bezoekt binnenkort dus ook Gorinchem. Saskia zegt: “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”
Schaamte over depressie
Dat sluit volledig aan op hoe de gemeente denkt. “Het verbeteren van mentale gezondheid bij jongeren en jongvolwassenen leidt tot meer veerkracht en gezondheid. Hierdoor kunnen zij beter meedoen in de maatschappij. We zien dat er inzet nodig is om de jongeren in onze stad te helpen. En vooral, om erger te voorkomen. We vragen ons daarbij af hoe we deze jongeren kunnen bereiken. We zien namelijk dat er rondom deze thema’s naast een taboe ook sprake is van schaamte”, zegt Iemke Bruseker van het Integraal Sociaal Beleid.
Oproep: bespreekbaar maken
Nou, om dit beeld kun je niet heen. Sterker nog, het nodigt enorm uit om stil te staan bij depressie en zelfdoding. Daartoe roepen we jou, als samenwerkingspartner dan ook op om van de gelegenheid gebruik te maken en samen met cliënten/jouw doelgroep dit kunstwerk in te zetten om deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Dat kan op verschillende manieren.
Stille tocht
Eén activiteit is op dit moment al zeker. Er is op 9 juli ’s avonds een stille tocht van de kerk naar het kunstwerk Stille Strijd. In de kerk doet een aantal jongeren hun verhaal. Ook is daar gelegenheid om mensen die de mentale problemen niet het hoofd konden bieden, te herdenken.
Inspirerende voorbeelden
Omdat Stille Strijd al op meerdere plekken in Nederland heeft gestaan, zijn er al best wel wat inspirerende voorbeelden van activiteiten die je kunt houden. Een greep daaruit:
- Organiseer een Let your light shine event, zoals in Den Haag, waarbij mensen zijn uitgenodigd om een lichtje bij het beeld te plaatsen ter nagedachtenis van iemand of als steunbetuiging.
- Houd een ‘Bloemen voor …’ een korte bijeenkomst bij het kunstwerk om jongeren te herdenken die hun problemen niet hebben kunnen overwinnen.
- Organiseer een workshop of informatiebijeenkomst over het kunstwerk.
- Nodig iemand uit voor een gastles of groepsgesprek, die het kunstwerk gebruikt om het gesprek aan te gaan over de onderwerpen depressie en zelfdoding.
- Nodig mensen uit om in kleine kring, bij het kunstwerk, hun verhaal te doen.
- Organiseer een algemene lezing bij het beeld en nodig daarvoor mensen uit jouw netwerk uit.
Tips tussendoor
- Weet je van het bestaan van de handige, gratis, online trainingen voor professionals ‘Check hoe jij een jongere kunt helpen’? Neem eens een kijkje op de site van De Checkers.
- Maak gebruik van de uitbreidingssets van het spel De Bagagedrager, waarmee je ook het gesprek kunt makkelijker kunt aangaan over moeilijke onderwerpen zoals depressie, eenzaamheid en familie & naastbetrokkenen. Lees voor meer informatie het artikel Leen en speel 'Een Steekje Los'.
- Volg de gratis online training suïcidepreventie 'Vraag maar' van 113.
Info en advies
Er kan dus van alles, groots en kleinschalig, maar nog veel belangrijker: laten we er met elkaar voor zorgen dat er veel en van alles gebeurt rondom en naar aanleiding van dit hoog bezoek. Wieteke Ridderhof, beleidsadviseur preventie en jeugd van de gemeente Gorinchem adviseert je graag als je iets wilt en kunt doen. Neem contact op met haar via e-mail w.ridderhof@gorinchem.nl of telefoon: (0183) 659 467. Je kunt bij haar ook terecht als je vragen hebt. Meer informatie onder meer over het kunstwerk vind je op de Stille Strijd-website.
gepubliceerd op 4 juni 2024