De zomervakantie staat voor de deur. We wensen iedereen een hele fijne periode toe. In eigen land of over de grenzen; op avontuur of juist in ontspannen sferen. En dan pakken we de samenwerking eind augustus met nieuwe energie weer op. We vroegen collega’s uit het sociaal domein van de gemeente Gorinchem hun favoriete boeken, films en uitjes. Hieronder hun tips voor de zomer. Veel lees-, kijk- en doe-plezier. En rust vooral ook lekker uit :-)
Boeken
Margot Willemse van Gorinchem Beweegt: ‘De fontein, vind je plek’ van Els van Steijn
Ken je het prettige gevoel dat je vol in je kracht staat met jouw eigenheid en dat je stevig je plek inneemt? Of word je geleefd en kom je regelmatig dezelfde patronen tegen in zowel je privé- als professionele leven?Dit boek geeft op basis van systemisch werk en aan de hand van de metafoor van de fontein inzicht in vele menselijke kernthema’s zoals je (on)schuldig voelen, teveel verantwoordelijkheid nemen, relaties in stand houden en loslaten.
Jurjen Dieleman, strategisch beleidsadviseur: ‘Morele ambitie’ van Rutgers Bregman
Morele ambitie is de wil om bij de besten te horen, maar met andere maatstaven van succes. Geen dik salaris, deftige titel of corner office, maar een carrière die is gewijd aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen. Dit boek gaat over de beweging van pioniers die nu al bruisen van morele ambitie.
Iemke Bruseker, coördinator van het Integraal Sociaal Beleid:
- ‘Waar een wiel is, is een weg’ van Jaap Bressers. Jaap was spreker op de ISB-dag in september 2023. Dat was een groot succes. Zijn boek gaat over het verschil maken in de zorg met kleine dingen.
- ‘Hoe is het met jou’ van Astrid Ottenheym en Robbin Haaijer. Hoe werk je binnen een pedagogisch ecosysteem op zo'n manier met elkaar samen dat je komt tot de beste oplossingen voor ieder kind?
- ‘Misschien moet je iets lager mikken’ van Milo van der Kamp., Een persoonlijk en rauw verhaal over de impact van kansenongelijkheid, makkelijk leesbaar.
- ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’ van Tim ’S Jongers. Hoe de meeste welvarende mensen denken over armoede, klopt van geen kant volgens de schrijver. In deze spoedcursus voor mensen met geld laat Tim ’S Jongers zien: armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken.
Theo den Braanker, adviseur onderwijs en volksgezondheid: ‘De zin van ziekte’ van Alain Verheij
Iedereen krijgt vroeg of laat met ziekte te maken. Hoe gaan we daar mee om? Theoloog Alain Verheij zoekt naar verhelderende inzichten over tijdloze levensvragen in de Bijbel, cultuur en literatuur. Er is ook een podcast van.
Wieteke Ridderhof, beleidsadviseur preventie en jeugd: ‘Zie Binnenzijde’ van Merel Morre
Deze dichtbundel geeft indringende kijkjes in de hoofden van mensen met verschillende worstelingen. Dichter Merel Morre ging in gesprek met ervaringsdeskundigen om te luisteren en leren begrijpen hoe zij een stoornis of probleem ervaren. In de talige, gestileerde vorm die haar werk kenmerkt, vangt ze de kern alsof ze in het hoofd is gekropen van degene die de pijn beleeft. Openhartig en taboedoorbrekend schrijft ze over angst, depressie en autisme, over burn-out, eetproblemen, dwang en meer.
Films
Theo den Braanker, adviseur onderwijs en volksgezondheid: The Father
Knap geconstrueerde film (met Oscar bekroond) vanuit het perspectief van een dementerende man op leeftijd. Anthony Hopkins speelt een tachtigjarig, demente man die zijn grip op de wereld is kwijtgeraakt. Hij weigert elke vorm van hulp van zijn dochter, wat hem er alleen maar verwarder op maakt. Gaandeweg begint hij te twijfelen aan de mensen die van hem houden, maar ook aan zijn eigen verstand en zelfs aan zijn eigen realiteit.
Lisanne van Giessen, beleidsmedewerker sociaal domein:
Je vindt op de site van zorg + welzijn 15 films en documentaires die je als sociaal werker gezien wil hebben. Ze maken de problematiek, zoals schulden, huiselijk geweld en prestatiedruk onder jongeren in het sociaal domein op een treffende manier zichtbaar.
Uitjes
Annemarie Berkelmans, teammanager onderwijs en leefbaarheid:
- Weekeindje Maastricht, mooie combinatie van cultuur, natuur (in de omgeving van Maastricht), culinair en shoppen!
- Ga een dagje naar ’s Hertogenbosch, varen op de Binnendieze, bezoek een museumbezoek en ga er lekker eten en drinken.
- Fietstochtje door de Biesbosch.
Theo den Braanker, adviseur onderwijs en volksgezondheid: bewandel het Marskramerpad
Dit is een langeafstandswandelpad van Bad Bentheim tot aan Den Haag of andersom. Ooit was het de handelsroute van de marskramers die langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden. De marskramers zijn verdwenen, maar je kunt op het 372 kilometer lange Marskramerpad nog steeds in hun voetsporen treden. Wij combineren het wandelen vaak met vogels kijken (verrekijker mee), wildpukken (eetbare wilde planten zoeken) en heel af en toe met trash walking.
Wieteke Ridderhof, beleidsadviseur preventie en jeugd: ga de natuur in
De natuur geeft rust en is goed voor lichaam en hoofd. Natuur bevordert onze mentale gezondheid. Dat is een belangrijk inzicht voor de arts én de natuurbeschermer. Natuurherstel en mentaal herstel gaan hand in hand. Dus vooral de uitnodiging aan mensen om de natuur op te zoeken, samen of alleen, in het buitenland of in ons mooie Nederland. Voor een gesprek of juist voor de stilte.
gepubliceerd op 1 juli 2024