Begeleiding in uw leven kun u helpen. Er zijn drie soorten begeleiding:
1. Individuele begeleiding
Deze begeleiding vindt meestal bij u thuis plaats. U krijgt dan bijvoorbeeld hulp om structuur in uw dag te brengen of om regie over uw eigen leven te houden.
2. Dagbesteding
Deze vorm van begeleiding vindt plaats op locatie bij een zorgaanbieder. Dagbesteding zorgt voor een zinvolle invulling van de dag, brengt structuur aan in de week en kan helpen om uw netwerk en mantelzorger(s) te ontlasten
3. Kortdurend verblijf (logeeropvang)
Kortdurend verblijf is logeeropvang van tenminste 24 uur aaneengesloten voor personen waar mantelzorgers voor zorgen. Het is ter ondersteuning van de mantelzorger om te voorkomen dat deze overbelast raakt. Het is ook bedoeld om de mantelzorger even vrijaf te geven of als vervanging van tijdelijke afwezigheid van een mantelzorger.
Kijk eerst of huisgenoten, buren of familieleden u kunnen helpen bij deze vormen van begeleiding. Lukt dat niet, dan kunt u een Wmo-melding doen.
Wmo-melding doen
Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen? Wilt u in aanmerking komen voor een vorm van begeleiding? Doe dan een Wmo-melding. Een Wmo-adviseur neemt na ontvangst van uw melding contact met u op. De adviseur gaat met u in gesprek om samen met u vast te stellen welke ondersteuning het meest passend is.
Goed om te weten
Wanneer u op basis van de Wmo in aanmerking komt voor begeleiding zijn er twee soorten ondersteuning mogelijk:
1. Zorg in natura:
de gemeente regelt en betaalt de ondersteuning via één van onze gecontracteerde zorgaanbieders. Wilt u weten met welke zorgaanbieders voor begeleiding de gemeente Gorinchem een contract heeft? Kijk dan op de pagina Zorgaanbieders.
2. Persoonsgebonden budget:
vanuit dit budget betaalt u zelf een zorgaanbieder die u ook zelf aanneemt. Dit is bij voorkeur iemand van een professionele organisatie, maar kan ook iemand uit uw netwerk zijn.
Kosten
Voor begeleiding betaalt u een eigen bijdrage van € 21,00 per maand. Deze eigen bijdrage betaalt u als u één of meer Wmo-hulpmiddelen of voorzieningen van de gemeente gebruikt. Wij kijken hiervoor niet naar uw inkomen of vermogen.
Bent u getrouwd of heeft u een partner en heeft tenminste één van u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Bereikt u in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan wordt uw eigen bijdrage € 21,00 per maand.
U betaalt de eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Het CAK stuurt u elke maand een factuur voor uw eigen bijdrage.
Contact
Telefoon: (0183) 659 535
E-mail: wmoloket@gorinchem.nl