Landelijk mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur vuurwerk afgestoken worden. Buiten deze data en tijden is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan, met uitzondering van categorie F1 vuurwerk. We volgen daarin de landelijke wetgeving op dit gebied. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.
Welk vuurwerk is toegestaan en welk niet
- Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) is toegestaan. Voorbeelden daarvan zijn sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag door kinderen vanaf 12 jaar worden gebruikt. Op de website van de Rijksoverheid staan tips om dit jeugdvuurwerk veilig af te steken.
- Vuurwerk van de categorie F2 mag ook afgestoken worden maar tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking.
- Categorie F1 en F2 vuurwerk mag en kunt u kopen bij de vuurwerkverkopers in Nederland.
- Verboden vuurwerk is vuurwerk uit de categorie F3 zoals ratelbanden, Chinese rollen, singleshots, knalvuurwerk en vuurpijlen.
Actie inleveren verboden vuurwerk
Verboden vuurwerk kunt u op 27 december inleveren. Meer informatie hierover leest u in het bericht Vuurwerk inleveractie
Gebieden met een verbod op afsteken van vuurwerk
In Gorinchem zijn meerdere vuurwerkvrije zones waar het afsteken van vuurwerk verboden is:
- Beatrix ziekenhuis, verpleeghuis Het Gasthuis en het Gijsbert van Andelpark inclusief Natuurcentrum Gorinchem.
- Dierenasiel aan de Haarweg.
- Het scholengebied tussen Mollenburgseweg, Haarweg, Grote Haarsekade en Valkeniersweg.
Vanaf 31 december 2024 18.00 uur tot 1 januari 2025 2.00 uur is het verboden om dichtbij deze locaties vuurwerk af te steken. Doet u dat toch, dan kunt u een boete krijgen.
Vuurwerkoverlast in Gorinchem melden via Fixi
Ervaart u vuurwerkoverlast of wilt u vuurwerkschade melden dan kan dat via de Fixi app. Kies bij uw melding voor de categorie vuurwerk en geef aan op welke plek u vuurwerk hoort of waar er schade is. Bij de melding kunt u ook een foto meesturen.
Wat doet de gemeente met de meldingen?
Alle meldingen komen binnen bij de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente. Zij brengen de meldingen in kaart. Hierdoor komen de overlastgebieden duidelijk in beeld en kunnen zij sneller en gerichter optreden. Op basis van de gegevens pakken ze de overlast aan. Bijvoorbeeld door de overlastplekken vaker te bezoeken. Alleen als het werk van de boa’s het toelaat, gaan zij direct op een melding af. Als de boa’s iemand aantreffen met vuurwerk kunnen zij hiervoor een boete opleggen. De verzamelde informatie wordt ook gedeeld met de politie.
Illegaal vuurwerk
Opslag van of handel in illegaal vuurwerk is verboden en gevaarlijk. Bel bij een vermoeden de politie op 0900-8844 of meld het via de website van Meld Misdaad Anoniem. Anoniem bellen kan ook op 0800-7000.
Dreigt er gevaar?
Is er acuut (levens)gevaar en moet er direct actie ondernomen worden door brandweer, ambulance of politie? Bel dan 112.